Door het gebrek aan tijd tussen het tentamen en kerst kunnen sommige niet-Europese studenten onmogelijk naar het ouderlijk huis vliegen om de feestdagen met familie door te brengen, schrijven ze in een petitie aan de faculteit, die zo’n driehonderd keer is ondertekend.

Logistieke ramp

Ongeveer vijfhonderd studenten moeten het tentamen maken. De studenten snappen niks van het besluit van de faculteit, ook omdat eerdere tentamens wel online plaatsvonden. “Internationale studenten hebben eigenlijk twee opties: of ze boeken een vlucht naar huis, of ze laten het tentamen schieten. Op 23 december zullen er niet veel vluchten zijn om de studenten op tijd voor Kerstmis thuis te laten komen”, schrijft een van hen.

Maar de faculteit houdt voet bij stuk. Opleidingsdirecteur Adri Meijdam liet in een uitgebreide e-mail aan de studenten weten waarom. “De studenten in het masterprogramma zijn grotendeels buitenlands en hebben ook rond de kerst een tentamen, dus als we dit online doen dan kunnen we verwachten dat wij dat hen ook moeten gunnen. Daarnaast vinden wij het onwenselijk om Bedrijfskunde (de Nederlandstalige bachelor, red.) en IBA een verschillende behandeling te geven, dus dan zouden die ook hun tentamen online moeten kunnen doen.” Ook vreest Meijdam dat de hertentamens na de kerst dan online moeten, om de omstandigheden gelijk te houden. Alles bij elkaar opgeteld zou het een logistieke ramp worden voor de opleiding.

Besmettingsrisico

IBA-student Liam Vance begrijpt niets van de gang van zaken. “Ten eerste is het aantal coronabesmettingen momenteel op een hoogtepunt. Zo’n offline tentamen bedreigt het leven van kwetsbare groepen. Ten tweede zijn tot nu toe alle tentamens online geweest en leverde dat geen logistieke problemen op. En dan is een tentamen twee dagen voor kerstmis de enige uitzondering.”

De student viert kerst met zijn familie in Duitsland, dus naar huis reizen is voor hem geen probleem. Zijn grootste bezwaar tegen een offline tentamen is het risico op besmetting. “Studenten hebben veel feestjes en daarom lopen ze een extra groot risico om besmet te zijn. Daarbij stelt de faculteit ook nog dat we ‘grotendeels’ anderhalve meter uit elkaar kunnen zitten tijdens het tentamen. Dat zou het absolute minimum moeten zijn.”

Vance vreest vooral dat hij tijdens de kerstdagen zijn grootouders besmet als hij bij het tentamen corona oploopt. Hij begrijpt dat de opleiding het tentamen nu niet meer omgooit en pleit daarom voor een mondkapjesplicht in de tentamenhal. “Als ze FFP2-maskers verplicht stellen dan zou dat mijn opvatting wel veranderen.” FFP2-maskers zijn in Nederland, in tegenstelling tot in Duitsland, niet verplicht voor niet-medisch personeel.

Overlevingsstand

Meijdam heeft begrip voor de bezwaren van de studenten. “Het gaat me oprecht aan het hart. Maar je moet ook begrijpen dat wij op de faculteit ook in de overlevingsstand staan. Als we dit omgooien, geloof me, dan gaat er een doos van Pandora open”, zegt Meijdam.

Mondkapjes zullen niet verplicht zijn, vertelt de opleidingsdirecteur, en ook mag de opleiding geen coronacheck doen aan de deur. “Voor ons was het ook spannend wat het kabinet zou besluiten, maar er is geen maximum voor het aantal studenten in de tentamenhal.” Volgens Meijdam is anderhalve meter afstand houden goed mogelijk in de hal.

Meijdam benadrukt wel dat er uitzonderingen mogelijk zijn. Bij quarantaine of reisrestricties kunnen studenten het tentamen online doen met proctoring. Dit moeten ze dan wel van tevoren aangeven. “Te laat thuiskomen voor Kerst is niet genoeg reden.”

bedrijfskunde appgroep tentamen fraude

Eerder

‘Grootschalige fraude’ bij tentamen International Business Administration

Studenten zouden elkaar tijdens het tentamen op 9 juni hebben geholpen via WhatsApp.