Vooral de laatste drie jaar hebben Kralingers te maken met toenemende overlast door studenten. Ze zijn de geluidsoverlast en de vervuiling beu. Na een bewonersavond in september besloten buurtbewoners zich te verenigen om de overlast tegen te gaan. “Door onze capaciteiten te bundelen hopen we het probleem effectiever en sneller te kunnen aanpakken”, zegt voorzitter Arthur ten Have.
De gemeente helpen
De bewoners zijn blij dat er na jaren eindelijk iets aan de studentenoverlast wordt gedaan. “Het is heel positief dat de gemeente eindelijk het probleem erkent. Als je nu de politie ’s nachts belt vanwege overlast, dan komen ze er ook sneller aan”, vertelt bestuurslid Sanneke van Hassel.
De gemeente is van plan om vanaf dit jaar een ‘stoplichtsysteem’ toe te passen. Dat wil zeggen dat studentenhuizen in drie categorieën worden verdeeld: groen, oranje en rood. Als een huis het echt heel bont maakt en in de rode categorie valt, wil de gemeente als uiterste consequentie zelfs de vergunning intrekken. “Maar het plan moet nog worden uitgewerkt. Daarvoor hebben we twee werkgroepen gevormd om de gemeente te helpen. Die denken mee wat mogelijk is en hoe de maatregelen binnenkort toegepast kunnen worden”, vertelt Ten Have.
Huisvesting van studenten
STOK hoopt dat de studentenpopulatie in de toekomst meer verspreid wordt over de stad, zodat ze niet alleen in Kralingen wonen. “We zijn niet antistudent”, benadrukt Ten Have. “Maar we vinden de manier waarop studenten gehuisvest zijn problematisch.”
Van Hassel is het ermee eens. Verkamering is volgens haar het echte probleem én de oorzaak van de overlast in Kralingen. Zij woont al meer dan vijftien jaar in de Adamhofstraat en maakt de overlast dagelijks mee. “Het aantal beleggingspanden dat aan studenten wordt verhuurd is geëxplodeerd waardoor de overlast is ontstaan”, vertelt ze. Als voorbeeld benoemt ze dat 70 procent van de panden in haar deel van de straat is verkamerd. “Veel panden worden nog steeds verkocht aan beleggers. Officieel mogen er geen studentenhuizen meer komen, maar ik zie bijvoorbeeld aan de overkant van mijn huis dat een belegger kamers gaat verhuren.” Ten Have voegt eraan toe: “In Amsterdam moet je, als je een woning verkamert, bijvoorbeeld aan extra geluidseisen voldoen. Dat zou de gemeente hier ook kunnen eisen. Maar de gemeente kan bijvoorbeeld ook een ontmoedigingsbeleid toepassen.”
Ook een probleem van de universiteit
De universiteit mag meer betrokken zijn en meedenken, vindt Van Hassel. “De studentenaantallen zijn gegroeid en over de huisvesting werd er niet goed nagedacht.” In ruim tien jaar is het aantal studenten van de EUR met vijftig procent gestegen. Volgens het jaarverslag waren er ruim twintigduizend studenten in 2008, inmiddels zijn dat er meer dan dertigduizend. “Studenten moeten natuurlijk ergens wonen en zolang er geen alternatieven zijn dan blijft studentenhuisvesting een probleem. Ze hebben recht op een leuke studententijd, en dat gun ik ze van harte. Maar in de huidige situatie wonen er te veel studenten op één plek waardoor ze de omwonenden hinderen.”
Goed idee om overlast in het algemeen aan te pakken. Jammer wel dat dit soort meldingen altijd van hoogopgeleide werkenden moet komen. In andere wijken van Rotterdam spelen vergelijkbare problemen. Het verschil is alleen dat daar advocaten en accountants wonen, maar mensen die in een huurhuis wonen en al blij zijn als ze Nederlands spreken.
Het is afvragen of de overlast de afgelopen 3 jaar is toegenomen, of dat het geklaag van de hoogopgeleide bewoners gewoon is toegenomen. Tuurlijk, met de lockdown is het niet fijn om steeds thuis te moeten zitten, maar inwoners van Kralingen zijn niet de enige met dit probleem.
In woon zelf onder een studentenhuis, niemand in mijn straat heeft een probleem met de studenten die soms buiten wat eten of een paar vrienden/vriendinnen uitnodigen. Daarintegen is er 1 buurvrouw in een straat verderop die het op zich heeft genomen om bij elke dB aan geluid de politie te bellen. Deze studenten krijgen zo een aantekening en geschiedenis bij de politie terwijl de direct omwonenden geen enkel probleem met deze buren hebben.
I.p.v. de dialoog, is het er in Kralingen zo aan toe dat een kleine concentratie bewoner doet alsof de problematiek in Kralingen extreem is. Ga eens kijken naar kinderen in armoede (hoogste concentratie van Nederland), drugproblematiek en het aantal steekslachtoffers in Rotterdam. Dat zijn problemen die prioriteit moeten hebben, ook voor hoogopgeleid Rotterdam. Niet een paar decibel extra door je historische herenhuis.
Als studente die al 4.5 jaar in een drukke studentenstraat in Kralingen woont heb ik weinig overlast ervaren van de buren. De meeste buren die weleens feesten geven houden rekening met buren, geven aan wanneer het later dan 12 uur wordt en 12 uur vind ik zelf prima. Ik begrijp dat meningen daarover kunnen verschillen maar ik zie de wijk ook steeds meer starters betrekken ipv studenten. Ook merk ik in onze groepsapp dat het met name de oudere generatie die hier woont die klagen en echt lijken de studenten hier te haten. Actions speak louder than words. De meeste jonge mensen die ik hier spreek begrijpen dat geluid bij wonen in de stad erbij hoort en ervaren weinig last ervan. Echt jammer.
De toename van overlast in de afgelopen jaren is mede te wijten aan de maatregelen. Wanneer studenten niet meer naar clubs/verenigingen etc. kunnen is het niet heel gek dat het aantal huisfeestjes toeneemt
Reageren niet meer mogelijk.