Vooral de laatste drie jaar hebben Kralingers te maken met toenemende overlast door studenten. Ze zijn de geluidsoverlast en de vervuiling beu. Na een bewonersavond in september besloten buurtbewoners zich te verenigen om de overlast tegen te gaan. “Door onze capaciteiten te bundelen hopen we het probleem effectiever en sneller te kunnen aanpakken”, zegt voorzitter Arthur ten Have.

Kralingen avond 10 lusthofstraat studenten – Sanne van der Most

Lees meer

Wildplassen, vervuiling, asociaal gedrag en geluidsoverlast: bewoners Kralingen helemaal klaar met studenten

Bewoners zijn de overlast die studenten veroorzaken in Kralingen beu. Ze klagen onder…

De gemeente helpen

De bewoners zijn blij dat er na jaren eindelijk iets aan de studentenoverlast wordt gedaan. “Het is heel positief dat de gemeente eindelijk het probleem erkent. Als je nu de politie ’s nachts belt vanwege overlast, dan komen ze er ook sneller aan”, vertelt bestuurslid Sanneke van Hassel.

De gemeente is van plan om vanaf dit jaar een ‘stoplichtsysteem’ toe te passen. Dat wil zeggen dat studentenhuizen in drie categorieën worden verdeeld: groen, oranje en rood. Als een huis het echt heel bont maakt en in de rode categorie valt, wil de gemeente als uiterste consequentie zelfs de vergunning intrekken. “Maar het plan moet nog worden uitgewerkt. Daarvoor hebben we twee werkgroepen gevormd om de gemeente te helpen. Die denken mee wat mogelijk is en hoe de maatregelen binnenkort toegepast kunnen worden”, vertelt Ten Have.

fietsen wonen kralingen studenten studeren op kamers huisvesting – sanne van der most

Lees meer

Gemeente gaat Kralingse studentenhuizen straffen bij structurele overlast

Studentenhuizen die veel overlast veroorzaken kunnen hun vergunning volgend jaar…

Huisvesting van studenten

STOK hoopt dat de studentenpopulatie in de toekomst meer verspreid wordt over de stad, zodat ze niet alleen in Kralingen wonen. “We zijn niet antistudent”, benadrukt Ten Have. “Maar we vinden de manier waarop studenten gehuisvest zijn problematisch.”

vlcsnap-2021-10-13-15h15m29s549

Lees meer

Studentenoverlast in Kralingen: ‘Als je geen geluidsoverlast wilt, moet je niet in een grote stad gaan wonen’

Bij een recente bewonersavond hebben buurtbewoners hun ongenoegen geuit over vervuiling…

Van Hassel is het ermee eens. Verkamering is volgens haar het echte probleem én de oorzaak van de overlast in Kralingen. Zij woont al meer dan vijftien jaar in de Adamhofstraat en maakt de overlast dagelijks mee. “Het aantal beleggingspanden dat aan studenten wordt verhuurd is geëxplodeerd waardoor de overlast is ontstaan”, vertelt ze. Als voorbeeld benoemt ze dat 70 procent van de panden in haar deel van de straat is verkamerd. “Veel panden worden nog steeds verkocht aan beleggers. Officieel mogen er geen studentenhuizen meer komen, maar ik zie bijvoorbeeld aan de overkant van mijn huis dat een belegger kamers gaat verhuren.” Ten Have voegt eraan toe: “In Amsterdam moet je, als je een woning verkamert, bijvoorbeeld aan extra geluidseisen voldoen. Dat zou de gemeente  hier ook kunnen eisen. Maar de gemeente kan bijvoorbeeld ook een ontmoedigingsbeleid toepassen.”

Ook een probleem van de universiteit

De universiteit mag meer betrokken zijn en meedenken, vindt Van Hassel. “De studentenaantallen zijn gegroeid en over de huisvesting werd er niet goed nagedacht.” In ruim tien jaar is het aantal studenten van de EUR met vijftig procent gestegen. Volgens het jaarverslag waren er ruim twintigduizend studenten in 2008, inmiddels zijn dat er meer dan dertigduizend. “Studenten moeten natuurlijk ergens wonen en zolang er geen alternatieven zijn dan blijft studentenhuisvesting een probleem. Ze hebben recht op een leuke studententijd, en dat gun ik ze van harte. Maar in de huidige situatie wonen er te veel studenten op één plek waardoor ze de omwonenden hinderen.”

Lees 3 reacties