Geluidsoverlast die in de middag begint en tot half vijf ’s nachts aanhoudt, een buurmeisje dat wordt achtervolgd, overmatig alcoholgebruik, wildplassen tegen de gevels, ondergekotst tuinmeubulair. Kralingers vinden dat studenten die in de wijk wonen te veel overlast veroorzaken. Meldingen bij politie en gemeente en studenten aanspreken op hun gedrag leveren weinig tot niets op, zeggen ze.  Ze vinden dat de gemeente en de universiteit te weinig doen om het tegen te gaan.

De overlast is erger geworden doordat veel studenten thuis zaten tijdens corona, maar is al veel langer aan de gang, zeggen buurtbewoners. “Het begon al ver voor corona”, vertelt Sonja Krijgsman, die in de wijk Struisenburg woont. Vooral in die wijk en in het Lusthofkwartier is veel sprake van overlast.

Bewonersavond

Eind september uitten veel bewoners hun ongenoegen op een bijeenkomst over het probleem. Naast de gemeente en buurtbewoners waren ook voorzitters van studentenverenigingen Friso van der Werff (RSC/RVSV) en Chiel Stalenhoef (Laurentius) daar aanwezig. Beide verenigingen hebben een aantal studentenhuizen in Kralingen. Ze herkennen het probleem en zeggen dat er al veel gedaan wordt om overlast tegen te gaan. “Wij vinden het een heel belangrijk onderwerp”, vertelt Van der Werff. “Nu zijn wij in overleg met de gemeente hoe we dit probleem het beste kunnen aanpakken.”

Onder andere wijkmanager Kralingen Joeri Viergever is momenteel bezig met een plan van aanpak. Binnenkort presenteert de gemeente het plan.