Dixon kan haar geluk niet op. “Ik ben sprakeloos en had dit echt niet verwacht”, zegt ze donderdagochtend in EM TV. De verkiezing richt zich op geneeskundestudenten die actief zijn in de samenleving. Dixon vind het goed dat hier door middel van de verkiezing aandacht voor komt. “Steeds meer studenten zetten zich in voor de maatschappij en daar ben ik heel blij om. Het is een van de dingen die een dokter een goede dokter maakt.”

Yara Dixon
Yara Dixon Beeld door: Eigen foto

Dixon zette zich op verschillende manieren in voor de samenleving. Om hevig menstrueel bloedverlies bespreekbaar te maken, ontwikkelde ze een symptomenchecker en werkte ze mee aan een inzamelingsactie voor vrouwen met te weinig geld voor tampons en maandverband.

Ook studentengroep Geneeskundestudenten In De Samenleving (GIDS), opgericht door EUR-studenten Jeanne Arnold, Thomas Pereira Horta en Ayça Cozar, eindigde in de top drie. Met GIDS krijgen studenten de kans om met eigen ogen maatschappelijke problemen te zien en te helpen deze op te lossen. De derde finalist, Coen Vulders, komt uit Nijmegen. Het project van Vulders richt zich op de mentale gezondheid van studenten en het bespreekbaar maken van het onderwerp. Hij organiseerde onder andere symposia over depressies en burn-outs.

Schaamte en taboes rond menstrueren

Toen Dixon haar masterthesis over hevig menstrueel bloedverlies schreef, kwam ze erachter hoeveel schaamte en taboes er zijn rond hevig menstrueren. Daarom maakte ze een symptomenchecker die ze deelde op social media. “Ongeveer een op de vier vrouwen menstrueert hevig, maar wat is hevig?”, zegt Dixon. “Ik heb geprobeerd om onder begeleiding van artsen een objectieve maatstaf te maken. Deze heb ik verspreid op social media, bij het Erasmus MC, en zelfs het AD heeft hem gedeeld. Ook heb ik de checker vertaald in het Engels, Turks en Arabisch, om zo veel mogelijk meiden te bereiken.”

Modieus Stijl Gids Foto Collage
De symptomenchecker die Yara maakte Beeld door: Yara Dixon

Ook zet Dixon zich in tegen menstruatiearmoede. Bijna 10 procent van de vrouwen in Nederland heeft soms geen geld voor maandverband. Samen met The International Federation of Medical Students’ Associations-Rotterdam (IFMSA) startte ze een inzamelingsactie: nu hangt er een kastje op de medische faculteit met gratis menstruatieproducten. “Ik heb het voor elkaar gekregen dat het kastje elke twee weken wordt bijgevuld. Ik hoor ook al van andere studenten dat ze graag zo’n kastje willen op hun faculteit. Het zou mooi zijn als ik hier een trend mee zet.”

Dixon gaat zich komende tijd ook richten op het geven van voorlichting aan zorgverleners. “Nu krijgen meisjes of vrouwen die hevig menstrueren een pil mee naar huis om de klachten te verminderen. Maar in sommige gevallen is het beter om onderzoek te doen naar onderliggende factoren. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een bloedstollingsziekte. Ook is het belangrijk om diagnostiek te doen naar bloedarmoede, want bloedarmoede kan bijvoorbeeld weer zorgen voor concentratieproblemen. De aanpak van zorgverleners kan dus beter. Ik hoop daar iets in te kunnen betekenen.”

Geneeskundestudenten in de Samenleving

Bestuur geneeskundestudenten in de samenleving gids
Het bestuur van Geneeskundestudenten in de Samenleving. Tweede van links is Thomas. Beeld door: Eigen foto

Ook Thomas Pereira Horta van GIDS vindt het mooi dat er door de prijs meer aandacht komt voor maatschappelijk betrokken geneeskundestudenten. “Binnen de opleiding wordt dat ook steeds beter”, vertelt hij in EM TV. “Er worden steeds meer communityprojecten gedaan. Wij van GIDS helpen daar bij.”

Onderliggende factoren als armoede, laaggeletterdheid of leefomgeving zijn van invloed op de gezondheid van de Rotterdammer. Daarom besloten de studenten, mede geïnspireerd door hun mentor Charles Boucher die begin dit jaar is overleden, GIDS op te zetten.

Van coronavoorlichting tot taalspelletjes

Via twaalf verschillende projecten maken studenten kennis met de samenleving. “Die lopen uiteen van het geven van voorlichting over coronavaccinaties voor mensen in verschillende wijken tot aan het doen van taalspelletjes met kinderen met een taalachterstand”, zegt Pereira Horta. Ook binnen het curriculum verbinden zij projecten aan studenten. Zo kunnen geneeskundestudenten nu hun sociale coschap lopen bij een sportschool in Breda.

Pereira Horta hoopt in de toekomst uit te breiden naar andere steden. “Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam. Deze stad heeft te maken met veel sociale uitdagingen waar Rotterdam ook mee kampt, zoals laaggeletterdheid. We zijn pas een jaar actief en staan zeker open voor nieuwe ideeën en studenten die willen meehelpen.”

Geneeskundestudenten geven voorlichting over vaccinaties op de markt
De studenten van GIDS geven voorlichting over vaccinaties op de markt. Beeld door: Eigen foto