Voor de hoofdingang van Ahoy staat maandag een honderden meters lange rij van eerstejaars, op weg naar de openingsceremonie. Naar binnen gaan duurt lang, omdat de nieuwe studenten bij de poorten van de evenementenhal netjes gecontroleerd worden op een geldige QR-code.

opening eurekaweek 2021 ahoy foto milena13 (EM)

Lees meer

Songfestivalsfeer bij opening Eurekaweek in Ahoy

Surrealistisch veel eerstejaars verzamelden zich maandagochtend in Ahoy voor de opening…

Ondertussen lopen via de artiesteningang aan de zijkant studentenbesturen, medewerkers en journalisten naar binnen. Hun wordt bij binnenkomst verteld dat ze zich niet mogen mengen met de eerstejaars. Er staat bij deze ingang weliswaar bewaking en de namen van de bezoekers worden gecontroleerd op een lijst van genodigden, maar een groen vinkje wordt niet gevraagd.

Hoewel mengen niet is toegestaan, zitten de genodigden op de tribunes in dezelfde vakken als de eerstejaars. Ook is het onmogelijk om bij de zitplekken te komen zonder tussen lange rijen studenten in de gangen en op de trappen terecht te komen.

Lange rijen

Lange rijen staan er ook bij de avondprogramma’s. Bij de cantus op dinsdagavond gaat het niet soepel bij de ingang. Eerstejaars moeten een dik uur in de rij staan waar afstand houden onmogelijk is.

Dat er lange rijen zijn, weet voorzitter Kirsten Prins ook. “Daarom moedigden we studenten aan om niet te vroeg te komen naar de evenementen, zodat we ze gelijk konden opvangen en er geen opstopping plaatsvond”, vertelt ze. “Studenten stonden sowieso nooit te lang stil in de rij, er was altijd doorstroom.”

Dansvloer

De cantus is het enige avondprogramma dat niet aangepast hoefde te worden vanwege de coronaregels, want er waren vaste zitplaatsen. Een avond waarbij studenten aan lange tafels tegenover elkaar zitten en zingen klinkt misschien niet heel verstandig (bekend is dat zingen een groot besmettingsgevaar oplevert), maar het evenement voldeed aan de coronaregels. Totdat aan het eind van de avond de regels door een gedeelte van de zaal worden vergeten. Steeds meer studenten gaan staan, dansen of verlaten hun eigen plek. Het bestuur doet tevergeefs pogingen om de studenten terug op hun stoel te krijgen. Op een gegeven moment dreigt een bestuurslid zelfs om het feest te stoppen als de massa studenten de regels niet volgt.

Biercantus 2021

Lees meer

Cantus in Ahoy: feesten zolang je maar op je stoel blijft zitten

Ondanks lange rijen en een vertraging van twee uur werd het toch nog één groot feest…

“Dat we studenten vroegen om op hun stoel te blijven zitten had niks met corona te maken. Dansen op je stoel mag überhaupt niet, want dat is gevaarlijk”, zegt Prins nu. “Als je de regels van het RIVM volgt, dan mogen studenten staan zolang ze maar een vaste plaats hebben. Maar dat verkondigden we niet, we verkondigden dat iedereen moet blijven zitten. Dus dat mensen gingen staan, dat is eigenlijk niet zo erg, dat zou eventueel nog mogen.”

Volledige festivalmodus

Eurekaweek_Night of the songs Amber Leijen 2021 (10) (EM)

Lees meer

Radslagen, hakken en vuurwerk tijdens Night of the Songs

Door de groene lichtnoodles kleurt het hele stadion groen. Zodra de band opkomt wordt het…

Ook het laatste evenement van de Eurekaweek, the Night of the Songs, begint met strikte coronaregels. Binnen het stadion moeten de studenten op hun plaats blijven zitten, meezingen mag. De avond eindigt anders: studenten klimmen in hekken en iedereen danst zingend en elkaar omhelzend op het pad. Het bestuur zelf doet weinig op dat moment, maar volgens Prins handelen de beveiligers snel om de situatie weer op orde te stellen.

“De regels bij de Night of the Songs waren dezelfde als bij voetbalwedstrijden. Je hebt een tribune en een vaste zitplaats. Je mag op je zitplek staan en meezingen”, zegt Prins. Zelf vond zij dat de avond heel soepel verliep. Ook de crewleden gingen aan het eind van het programma het veld op en feestten mee met de hele tribune. Op de vraag waarom de crew van de Eurekaweek geen afstand hield, zegt Prins dat personeel op een evenement geen anderhalve meter afstand hoeft te houden van elkaar.

Besmettingspiek

Het bestuur vindt dat de Eurekaweek ‘best wel goed’ is gegaan. De bestuursleden hadden nauw contact met de veiligheidsregio en de GGD. “We hebben alle plannen door hen laten toetsen en zij zijn continu met ons blijven meedenken om ervoor te zorgen dat we de week zo veilig mogelijk konden laten plaatsvinden”, vertelt Prins.

Tijdens het laatste half uur van de Night of the Songs werd er volop gedanst.

Lees meer

Een verwarrende Night of the Songs en ‘afteren’ tot diep in de nacht met groepje 72

De donderdag van de Eurekaweek is een dag waarop doorgaans het slaaptekort flink…

Ook de universiteit snapt dat het soms lastig is om de massa onder controle te houden. Maar het Eurekaweekbestuur heeft heel hard gewerkt om de regels te handhaven, vindt de EUR. “Ze spraken studenten aan op hun eigen verantwoordelijkheid en hebben ook een paar keer extra opgeroepen goed op je stoel te blijven zitten wanneer dit een maatregel was”, zegt een woordvoerder van de universiteit.

Maakt Prins zich zorgen dat er over tien dagen een besmettingspiek is in Rotterdam? “In principe niet. Wij werkten met Testen voor toegang, daardoor is het risico van besmetting klein”, zegt ze. “Het betekent natuurlijk niet dat het risico nul is. Er is altijd een risico. Ik zeg ook niet dat er geen besmettingen zullen zijn door de Eurekaweek, maar ik denk niet dat het een hogere piek wordt dan normaal.”