Daardoor is er vanaf 6 september, het begin van het academisch jaar, veel meer fysiek onderwijs mogelijk dan de afgelopen anderhalf jaar. Wel gelden er aanvullende maatregelen. Zo mogen er bijvoorbeeld maximaal 75 studenten tegelijk in een collegezaal zijn en moeten buiten de collegezalen de mondkapjes gedragen worden. Die maximale groepsgrootte zal vooral bij grotere studies nog veel beperkingen zorgen. Toch zijn ook daar weer werkcolleges mogelijk vanaf september.

Versoepelingen van de coronamaatregelen zijn nooit zonder risico’s, zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van 13 augustus. Toch wordt er versoepeld voor het onderwijs.”Waarom?”, zei Rutte. “Omdat ruim een miljoen jonge mensen nu al anderhalf jaar lang grotendeels online onderwijs krijgen en de gevolgen daarvan zijn gewoon heel ernstig. We zien extra uitval, meer studieachterstanden en ook vooral meer mentale en geestelijke problemen door minder persoonlijke begeleiding en minder sociaal contact met leeftijdsgenoten.”

Massacollege-IBA-2018-1

Lees meer

Vanaf 1 september weer allemaal naar campus, de vraag is nog hoe

Faculteiten willen offline onderwijs in het nieuwe jaar, maar zo simpel is het nog niet.…

Vanaf eind april werd al geprobeerd om studenten een dag in de week college te geven op de campus. Maar dat bleek in de praktijk voor veel studies onmogelijk. De eis om afstand te houden zorgde voor ruimtegebrek en roosterproblemen.

Hoe het onderwijs op de Erasmus Universiteit er na de zomer precies uit zal zien is nog onduidelijk. Een woordvoerder laat weten dat het universiteitsbestuur in principe blij is dat er meer onderwijs mogelijk is, maar dat er nog besproken moet worden wat dit betekent voor het onderwijs in Rotterdam. Op maandag is er overleg tussen het College van Bestuur en de faculteiten over hoe de universiteit omgaat met de versoepelingen.

De universiteit houdt wel een slag om de arm. “We blijven afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt en wat er bijvoorbeeld met de besmettingscijfers gebeurt als iedereen straks terug is van vakantie.”

Collage 1 september offline

Lees meer

EUR-student stuurt brief aan Tweede Kamerleden voor actie #1septemberoffline

Het hoger onderwijs moet vanaf 1 september zoveel mogelijk offline, vindt studente…

Opgelucht

Studentenorganisaties ISO en LSVb reageerden donderdagavond al opgelucht op het uitgelekte nieuws dat de anderhalvemetermaatregel in het hoger onderwijs van tafel zou gaan. Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU, noemt het ‘goed nieuws voor studenten en docenten’. Ook veel studenten reageren opgelucht op sociale media. EUR-student Pauline Wiersema voerde voor de zomer al actie voor offline onderwijs vanaf september. Ook zij is blij met de versoepelingen.