De zaak is voorwaardelijk geseponeerd met een proeftijd van een jaar. Als een van de daders binnen een jaar nog een keer een strafbaar feit begaat, zal diegene zich tegenover de rechter ook moeten verantwoorden voor de appjes, bevestigt een woordvoerder van het OM aan Erasmus Magazine.

In een appgroep voor derdejaars studenten van het EUC werden vorig jaar in korte tijd tientallen racistische, seksistische en antisemitische beelden gedeeld. De afzenders studeerden niet aan het EUC, maar aan de EUR en de Hogeschool Rotterdam, en waren door een vriend aan de appgroep toegevoegd.

Het College van Bestuur nam de zaak hoog op en kondigde aan aangifte te zullen doen. EUC-dean Gabriele Jacobs ging er in juli persoonlijk voor naar het politiebureau. “We nemen de zaak heel serieus. Het waren brutale en vulgaire berichten aan mijn studenten, ze ervoeren het als een serieuze dreiging”, zei Jacobs toen tegen EM.

Strafbaar feit

De Officier van Justitie heeft besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren, omdat de studenten hun excuses hebben aangeboden aan de leden van de appgroep en al gestraft zouden zijn door hun onderwijsinstellingen en hun roeivereniging Skadi. Als een van hen binnen een jaar nog een keer iets strafbaars doet, zal diegene zich ook voor de appjes moeten verantwoorden tegenover de rechter.

De woordvoerder van het OM benadrukt dat het voorwaardelijk seponeren geen vrijspraak is. “Bewezen is dat een strafbaar feit is gepleegd. Bij het bepalen van de straf wordt altijd gekeken naar de persoon en of deze al gestraft is, mogelijk in de media. De context bepaalt de straf.”