Erasmus Magazine berichtte afgelopen februari over een appgroep voor derdejaars van het Erasmus University College waarin studenten van de EUR en de Hogeschool Rotterdam die niet aan het EUC studeerden tientallen racistische, antisemitische en seksistische beelden deelden. Het College van Bestuur veroordeelde de acties scherp en de verantwoordelijken moesten zich melden bij collegevoorzitter Hans Smits.

Moed en mondigheid

De aangifte stond al eerder in de planning, zei Smits, maar hij wilde eerst het Openbaar Ministerie en de politie laten beoordelen of aangifte doen zin heeft. Bewijsmateriaal was al in februari aan de politie overhandigd, zo stelt hij, maar toen begon de coronacrisis en liep het proces vertraging op. De universiteit kon donderdagmiddag langskomen.

De decaan van het Erasmus University College (EUC), Gabriele Jacobs, is persoonlijk naar het politiebureau gegaan, vertelt ze in een reactie op het nieuws van de aangifte. “We nemen de zaak heel serieus. Het waren brutale en vulgaire berichten aan mijn studenten, ze ervoeren het als een serieuze dreiging. Het duurde even voordat de aangifte gedaan was, omdat ik graag fysiek langs wilde komen op het bureau, zodat de zaak de aandacht krijgt die het verdient.”

Door zelf aangifte te doen wilde Jacobs haar studenten beschermen. “Mijn studenten zeiden dat ze zelf niet durfden. Er is veel moed en mondigheid voor nodig om aangifte te durven doen tegen discriminatie. Wij hebben bovendien veel internationale studenten die de weg niet allemaal even goed vinden binnen het Nederlandse rechtssysteem.”

ESSB-zaak: géén aangifte

De bestuursvoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, Ron Bormans, zei begin juni in hogeschoolblad Profielen dat de Hogeschool-directie uiteindelijk géén aangifte heeft gedaan tegen hun studenten die verantwoordelijk zijn voor de berichten in de EUC-appgroep. Aanvankelijk was de Hogeschool dat wel van plan. “Door de hectiek rond de coronacrisis is de aangifte blijven liggen”, zei Bormans.

mandeville building; t gebouw

Lees meer

Antisemitische berichten in WhatsAppgroep Bestuurskunde

De betrokken tweedejaars bestuurskundestudenten moesten op gesprek komen bij de decaan en…

Afgelopen maand schreef Erasmus Magazine over een soortgelijk incident in een appgroep van bestuurskunde. Ook daar deelden studenten berichten die racistisch, antisemitisch en discriminerend van aard waren. De bestuurskundestudenten kregen een officiële waarschuwing van de decaan van de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences (ESSB), maar de universiteit doet in die casus geen aangifte.

Dat riep vragen op: waarom in de ene zaak wel en de andere niet? Smits geeft een verklaring in een brief die vorige week is verstuurd naar de Universiteitsraad: “In de ESSB-zaak zijn alleen fragmenten van een WhatsApp-conversatie gedeeld met ons door een van de studenten in de groep. In de EUC-zaak hebben studenten ons de complete gespreksgeschiedenis voorzien. Dat maakte het mogelijk om meer stappen te zetten.”

In het duister tasten

De Universiteitsraad wil dat het College van Bestuur beleid maakt voor zaken als deze, bleek uit een raadsvergadering afgelopen dinsdag. Hans van den Berg, voorzitter van de Raad: “Wij krijgen signalen dat de twee incidenten niet op zichzelf staan, maar dat meer studenten dit meemaken. En teveel studenten tasten nu in het duister hoe zoiets af te handelen.”

‘Wij krijgen signalen dat de twee incidenten niet op zichzelf staan’

Hans van den Berg (voorzitter Universiteitsraad)

In een gesprek met collegevoorzitter Hans Smits heeft de U-raad daarom gevraagd of de universiteit beleid kan opstellen. “We sturen binnenkort een brief naar het bestuur waarin we onder andere vragen om duidelijk beleid, procedures over hoe melding te maken, maar ook hoe we ervoor kunnen zorgen dit in de toekomst te voorkomen. Ook vinden we het belangrijk dat een onafhankelijk orgaan, bijvoorbeeld de ombudsfunctionaris, kijkt naar de zaak om besluiten te nemen over stappen.”

In de eerder verzonden brief aan de raad liet het College van Bestuur al doorschemeren dat afbakeningen lastig zijn. Smits schrijft dat racistisch gedrag definiëren ‘bijna onmogelijk is’. Ordereglementen van de universiteit zouden bovendien niet gelden, omdat sprake is van groepsapps die niet door de universiteit worden beheerd. “Het is deel van de persoonlijke levenssfeer”, schrijft Smits.

Weerbaar opstellen

Jacobs (EUC) zegt dat het een goede zaak is dat de U-raad vraagt om beleid. “Ik denk dat wij als universiteit en onderwijsinstellingen een verantwoordelijkheid hebben om discussie en beleid te voeren als het om polarisatie gaat. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gebeurt, de voorzitter (Hans Smits, red.) heeft ons goed bijgestaan en ik ben blij dat ik samen met hem ook met de studenten die achter de berichten zaten, kon spreken. Nu is het zaak dat we in de toekomst weerbaarder worden.” De studenten waartegen aangifte is gedaan, reageerden niet op vragen van Erasmus Magazine.

Hans Smits voorzitter college van bestuur 3 – Aysha Gasanova

Lees meer

Collegevoorzitter stelt paal en perk aan racisme en #MeToo

Collegevoorzitter Hans Smits reageert op recente incidenten rond sociale veiligheid op de…