Herfst op de campus, studenten in college

Lees meer

Waarom een dag per week college ‘onmogelijk’ is en andere vragen over onderwijs na 26 april

Gebrek aan ruimte zorgt ervoor dat de faculteiten voor een flinke uitdaging staan om de…

Sinds maandag mogen studenten weer een dag in de week ‘fysiek’ onderwijs volgen. Faculteiten merken alleen dat de hoeveelheid beschikbare ruimte op de campus het niet altijd toelaat om die dag ook daadwerkelijk te verzilveren, bleek vorige week uit een rondgang van EM. Collegevoorzitter Ed Brinksma ziet dat ook. “Door de anderhalve meter die we moeten handhaven, kunnen we maar 20 tot 30 procent van de ruimte gebruiken.”

Het College van Bestuur is daarom op zoek naar extra ruimte buiten de campus. “Wij zijn al een hele tijd in gesprek met Luxor en Ahoy.” Laatstgenoemde huist de komende weken het Songfestival, dus die valt voor nu sowieso af, maar ook andere plekken blijken lastig, merkt Brinksma. “De maatregelen vanuit Den Haag laten het toe, maar de veiligheidsregio is heel terughoudend, terughoudender dan Den Haag.”

Proctoren

Brinksma zegt dat de Veiligheidsregio ‘in algemene zin’ voortdurend afwegingen maakt tussen vrijheid en besmettingsgevaar. “Ze willen terughoudend zijn in zaken die later aanwijsbaar zouden zijn als een plek waar besmettingen ontstaan. Dan heb je wat uit te leggen. Maar nu hebben ze uit te leggen waarom ze ruimte niet beschikbaar stellen”, zegt Brinksma. “Laat ik het zo zeggen: wij zijn geïnteresseerd om extra ruimte aan te trekken.”

De collegevoorzitter hoopt op studieplekken buiten de campus, maar wil vooral extra ruimte voor fysieke tentamens. “Dan hoeven we ook niet meer te proctoren.” De afgelopen maanden bleek dat proctoring voor onrust zorgt onder studenten. Aan de ene kant zijn de studenten onrustig vanwege de hoeveelheid technische problemen die het zou opleveren. Later in het collegejaar ook vanwege de tweede camera die de universiteit verplicht stelde. Studenten overwogen zelfs een rechtsgang tegen die tweede camera.

Lees hier een uitgebreider interview met collegevoorzitter Ed Brinksma over de heropening van de campus.

Ed Brinksma, voorzitter van het CvB

Het volledige interview met Ed Brinksma

Collegevoorzitter Ed Brinksma over de heropening: ‘Zelftesten is je morele plicht’

Van verplicht testen voor campusbezoek is hij absoluut geen voorstander, wel ziet…