De workshop sneakerdesign is onderdeel van een driedaags online event dat werd georganiseerd door studentenorganisatie New Fashion Society (NFS). De 15-jarige sneakerontwerper Moos Polak (of Mr. Moz) schoof woensdag om 8 uur ’s avonds vanuit Amsterdam aan bij de zoomvergadering.

Het was niet makkelijk om hem uit te nodigen en het evenement online te hosten, vertelt Lotte van den Bergh, presentatrice van de New Fashion Society. Dit komt deels omdat hij erg beroemd is en druk bezig is met het ontwerpen van sneakers voor beroemdheden, deels ook door de situatie rond corona. “We zijn het evenement over interculturele streetwear sinds oktober vorig jaar aan het voorbereiden, maar het werd vanwege corona keer op keer uitgesteld. Nu hebben we het eindelijk online kunnen organiseren.”

Interculturele mode

De workshop is een kick-off voor verschillende evenementen over intercultureel modeontwerp en culturele gevoeligheid in streetwear. “Streetwear is zo gewoon, het is alledaagse mode op straat. We willen het idee van interculturele elementen die in het ontwerp worden gebruikt naar voren brengen en nodigen de ontwerpers uit om expliciet te discussiëren over culturele gevoeligheid in hun ontwerpen. Cultuur in modeontwerp is zo belangrijk, maar toch zijn interculturele elementen daarin al tijden een niche-onderwerp”, legt Lotte uit.

videostill-2019-04-25-09h49m38s327

Lees ook

Zijn jouw kleren gemaakt in een onveilige fabriek?

Weten studenten waar hun H&M-kleding eigenlijk vandaan komt? En welke consequenties…

Alle deelnemers moesten een paar schoenen meebrengen waaraan ze wilden werken. Mr. Moz kreeg een paar hoge Nike Air Force One-schoenen waarop een schets met fruitthema getekend was. “Het is mijn favoriete type sneakers om mee te werken. Toch is een lage schoen beter, dan heb je meer ruimte om op te werken”, vertelde hij de deelnemers. “Dit paar gaat naar mijn persoonlijke verzameling. Eigenlijk is het niet mijn maat.”

Fruitliefhebbers

Hij bracht de schoen dichter naar de camera: “Zoals je kunt zien, is de ananas al bijna droog en ik ben al bijna klaar met de banaan. Maar misschien kun je dat op de camera niet zo goed zien.” Hij deed de zaklantaarn op zijn telefoon aan om de levendige cartoonachtige vruchten te laten zien. De deelnemers waren onder de indruk: de ‘wow’s en ‘cool’s waren niet van de lucht.

Moos Polak sneakers new fashion society
Het resultaat is een sneaker vol kleurrijk fruit.

Terwijl hij wachtte tot zijn aardbei was opgedroogd, grepen de deelnemers hun kans om een paar persoonlijke vragen te stellen. Toen hem werd gevraagd hoe hij reageerde toen hij door de media werd opgepikt, giechelde hij zachtjes: “Om eerlijk te zijn, was ik best bang. Er kwam veel op mij af. Ik voelde dat het te snel kwam. Nu kan ik er beter mee omgaan. Ik was ook nog maar 13 of 14 jaar toen ik echt begon. Dat was wel een grote schok.”

Nog meer evenementen

sneaker workshop new fashion society adelaide dragon
Een van de deelnemers laat de draak zien die ze tijdens de workshop heeft getekend. “Op papier, want ik vertrouw mezelf nog niet om het op mijn gympen te tekenen.”

Tegen het eind lieten enkele deelnemers hun ontwerpen zien, variërend van een schets van een draak tot kleine hartjes. Bedrijfskundestudent Louise Damm, die kleine hartjes had getekend, had erg genoten van de workshop. “Ik had voldoende tijd om zijn stappen te volgen en mijn ontwerp af te maken, en het was aardig dat de artiest vragen beantwoordde terwijl wij op onze sneakers tekenden. Al met al vond ik het een groot succes.”

De sneakerworkshop was het eerste deel van een driedaags evenement over interculturele aspecten van mode. Op donderdagavond vertoont de New Fashion Society een documentaire en op vrijdag kun je een paneldiscussie bekijken over culturele toe-eigening in de mode. Ga naar hun website voor meer informatie.

vlcsnap-2019-02-07-15h07m49s590

Lees meer

Duurzame mode-ontwerpers laten hun werk zien aan studenten

Op Sustainable Fashion Exhibition gaven vijf Nederlandse ontwerpers dinsdag hun unieke…