De Hilda Verwey-Jonkerstraat, de Henny Langeveldstraat, het Willemijn van der Gootpad, het Jannie Sanders-Woudstrahof en het Brigitte van der Werfpad. Binnenkort worden die straten, in de buurt Zestienhoven in Overschie, toegevoegd aan het stratenplan van Rotterdam. De straten zijn onderdeel van het project ‘Park 16Hoven’ en zijn aan hun naam gekomen dankzij Cora Boele.

Boele kreeg de vraag van de voorzitter van de Rotterdamse straatnamencommissie, Jantje Steenhuis. “Ze vroeg of ik met suggesties kon komen voor wetenschappers. Toen ben ik op zoek gegaan naar Rotterdamse pioniers.” De vijf vrouwen zijn alle vijf op hun eigen manier verbonden geweest aan de Erasmus Universiteit en pionierden bijvoorbeeld als eerste promovenda, eerste vrouwelijke hoogleraar of eerste vrouw met een eredoctoraat.

Eredoctoraat

In het gemeenteblad, waar het officiële besluit van de straatnamencommissie voor de namen is gepubliceerd, staat bij iedere persoon een korte biografie, opgesteld met hulp van Boele. Hilda Verwey-Jonker was lang actief voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), later de Partij van de Arbeid, was de eerste vrouwelijke afgestudeerde socioloog in Nederland en was in Rotterdam in 1978 de eerste vrouw die een eredoctoraat van de universiteit in ontvangst nam. Henny Langeveld was in 1968 de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Nederlandse Economische Hogeschool, een voorloper van de EUR.

Willemijn van der Goot was de eerste vrouw die promoveerde aan de Nederlandse Handels-Hoogeschool [naar haar is ook het Van der Goot-gebouw vernoemd], ook een voorloper van de EUR en Jannie Sanders-Woudstra was de eerste vrouwelijke hoogleraar in het Sophia Kinderziekenhuis. Brigitte van der Werf was de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de medische faculteit in Rotterdam.

Boele diende de namen in 2019 in, toen ze nog werkzaam was voor de Erasmus Universiteit. “Ze stonden eerst op de reservelijst. Er was destijds niet meteen een plek waar de namen aan verbonden konden worden. Toen ontstonden er bouwplannen in Overschie in een buurt waar al meer wetenschappers zijn vernoemd (waaronder de Rotterdamse Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen, red.). Daar pasten deze perfect”, zegt de secretaris van de straatnamencommissie Freek Kilsdonk.

Onontgonnen gebied

Een straatnaam krijg je niet zomaar, vertelt Boele. “Je moet van onberispelijk gedrag zijn en minstens tien jaar overleden. Dán kom je in aanmerking.” Alle vijf de inzendingen van Boele zijn goedgekeurd. Kilsdonk vertelt dat de straatnamencommissie zich ook houdt aan een initiatiefnota van de Rotterdamse gemeenteraad drie jaar geleden om de straatnamen diverser te maken. “Meer vrouwen en meer mensen met een migratieachtergrond.”

Boele vindt het bijzonder dat ze mag bijdragen aan het stratenplan van Rotterdam, ze ziet het als ‘nabrander’ van haar werk bij de Erasmus Universiteit en is al een keer langs geweest op de plek waar de straten binnenkort komen te liggen. “Ik kom uit Blijdorp, dan fiets je er over de Tinbergenlaan naartoe. Het is nog onontgonnen gebied, de eerste paal is nog niet de grond in geslagen. Maar er komt een wijkje waar de EUR-dames komen, er wordt ook een school gebouwd en een winkelcentrumpje. Toch wel bijzonder.”

Lees 5 reacties