“Precies een jaar geleden, toen ik net alle vakken had afgerond, kwam Volt op mijn pad, dus ik besloot mijn scriptie een semester uit te stellen. Ik heb voor Volt online evenementen georganiseerd op nationaal niveau, onder andere een succesvolle radioshow. In augustus pakte ik mijn scriptie weer op, maar toen werd ik gevraagd of ik me wilde kandideren. Nu combineer ik mijn scriptie met een plek op de lijst.”

Link met de echte wereld

“Mijn interesse in politiek begon net voordat ik ging studeren. Toen werd de basisbeurs afgeschaft waardoor studeren veel duurder werd. Een heftige beslissing wordt nu voor mij gemaakt, dacht ik, en ik heb er helemaal geen grip op. Dus tijdens mijn studie hield ik me bezig met politiek, vooral met het beleid over het klimaatprobleem.

stemmen-tellen crop

Lees meer

Nieuwkomers Volt, JA21 en Bij1 scoren goed in EM-peiling, maar D66 wint

EUR-studenten en -medewerkers kiezen, net als vier jaar geleden, vaak voor D66, blijkt…

“Wat ik verder merkte is dat wij bij Econometrie geen maatschappelijke problemen behandelen tijdens de studie. We leren alleen hoe je, met wiskunde en de basis van economie, de winst van bedrijven maximaliseert. Ik vind het een gemiste kans want de kennis van Econometrie kun je inzetten om het klimaatprobleem inzichtelijk te maken of om migrantenstromen te modeleren. Het kan dus gebruikt worden om maatschappelijke problemen op te lossen, maar dat leer je niet in de collegezaal. De meest toegankelijke manier voor mij om dat wél te leren is door de politiek in te gaan.”

Veel geleerd

“Tijdens mijn kandidaatschap heb ik veel geleerd. Ik heb bijvoorbeeld korte video’s gemaakt voor onze socialemediakanalen waarin ik een aantal belangrijke thema’s voor studenten, zoals klimaat, woningbouw en onderwijs, in het kort besprak en uitlegde hoe wij dat graag willen oplossen. Ook heb ik twee artikelen geschreven. Voor Vers Beton schreef ik over een autoluw Rotterdam en in de NRC over de woningmarkt. Schrijven had ik nog nooit gedaan, maar het bleek heel leuk te zijn.

“Realistisch gezien is de kans heel klein dat ik in de Kamer kom. Maar voor mij is het niet het allerbelangrijkste. Ik wilde kijken of politiek überhaupt iets voor mij is. Nu kan ik zeggen dat het mij boeit, maar ik wil me nog ontwikkelen en meer leren over onderwerpen als migratie, het pensioenfonds en waterstof. Ik heb nog tijd voor de volgende verkiezingen. Over vier jaar sta ik misschien weer op de lijst. Dan ben ik nog steeds een twintiger maar met iets meer ervaring en kennis.”

WhatsApp Image 2021-03-11 at 08.24.16

Lees meer

Deze studenten helpen je in hun podcast op weg met de verkiezingen

“Jongeren kunnen met hun stem de verhouding tussen jong en oud in de politiek…

Verlegen

“Mijn ouders zijn trots, ik denk dat ze dit niet hadden verwacht van mij. Als kind was ik heel verlegen. Ik durfde mijn mond niet open te trekken en speelde niet graag met andere kinderen. Mijn eerste studiejaar is het omslagpunt geweest. Ik had het gevoel dat ik bij mijn opleiding in een warm bad terecht was gekomen. Lid worden van RSC/RVSV heeft mij daarnaast gevormd tot wie ik nu ben. Ik leerde dat ik me niet te veel aan moest trekken van wat mensen van mij vinden en dat ik me niet moet laten leiden door mijn angsten. Ik ben eeuwig dankbaar voor alle mensen die ik daar ben tegengekomen, zij hebben mij erg veranderd op een positieve manier.”

Ga de politiek in

“Ik heb onverwacht leuke reacties gekregen van jonge mensen. Ik dacht eerst dat medestudenten het niet boeiend zouden vinden dat ik politiek actief ben, omdat politiek vaak wordt gezien als iets stoffigs of iets voor oudere mensen. Maar blijkbaar vinden ze het heel bijzonder dat ik dit doe. Tegen jonge mensen wil ik vooral zeggen: zo bijzonder is het niet. Ga zelf ook de politiek in als je het leuk vindt. Je hoeft je geen zorgen te maken over je kennis en skills, want je krijgt begeleiding. Als je, zoals ik, de verbinding mist tussen wat je leert tijdens je studie en hoe je dat kan inzetten voor de samenleving, dan is een politieke partij ideaal. Je kan daar veel leren over zaken die je interesseren en je ontmoet ook veel nieuwe mensen. Kortom, het is goed voor je zelfontwikkeling.”

CT verkiezingen

Lees meer

Campus Talk: Op welke partij gaan studenten stemmen?

Studenten vertellen wat ze in het stemhokje gaan invullen tijdens de komende verkiezingen…