Bron: youtu.be

Een op de vier EUR-studenten twijfelt een week voor de verkiezingen nog op welke partij hij gaat stemmen. Bestuurskundestudent Onno Lorenz zweeft tussen GroenLinks en Volt. Masterstudent International Management Ron Koppers is verscheurd tussen Volt en D66. En op de lijst van Eva Lucas, bachelorstudent Management of International Social Challenges, staan Groenlinks, D66 en Volt. Haar medestudent Jim Thurring is er al wel uit. “Ik ga op Volt stemmen”, zegt hij vastbesloten. “Het idee van een pan-Europese partij zoals Volt spreekt mij erg aan.”

Aan informatie komen op internet

Vooral op internet struinen de studenten de programma’s van partijen af. “Ik kijk naar verschillende websites, maar zeker de websites van de partijen. Daar kun je een uitgebreide uitleg vinden over hun visie en missie”, vertelt Ron.

“Ik studeer Bestuurskunde, dus ik ben oprecht geïnteresseerd in politiek. Ik lees verschillende nieuwsbronnen, van websites tot kranten”, zegt Onno. “Praten met ouders en vrienden is ook nuttig, daardoor kun je de verschillende meningen vergelijken”, voegt Jim eraan toe. Zijn studiegenote Eva reageert: “Ik doe er ook nog de StemWijzer bij, om te kijken welke partij bij mij past.”

Meer vrouwen in het parlement

Volgens Jim is herkenbaarheid belangrijk in het kiezen van een kandidaat. “De gezichten die je vaker in de media ziet, daar ga je meestal voor. Als ik bijvoorbeeld kandidaat nummer één vaak zie in praatprogramma’s, dan stem ik ook op hem of haar.” Eva denkt daar anders over. “Ik vind vrouwenrepresentatie belangrijk. Mijn strategie is dus om te stemmen op de tweede of de derde vrouw op de lijst. Op die manier komen er hopelijk meer vrouwen in de Tweede Kamer.” Onno heeft hetzelfde plan. “Ik ga zeker stemmen op een vrouw omdat er nog weinig vrouwen zijn in de politiek.”

stemmen-tellen crop

Lees meer

Nieuwkomers Volt, JA21 en Bij1 scoren goed in EM-peiling, maar D66 wint

EUR-studenten en -medewerkers kiezen, net als vier jaar geleden, vaak voor D66, blijkt…