Via #fixdetoekomst en deze website kunnen jongeren laten horen welke versoepelingen er volgens hen als eerste moeten komen. Hun ideeën zullen worden gebundeld in een manifest dat wordt aangeboden aan beleidsmakers.

Zwakke jongerenlobby

De onderzoekers beginnen de campagne onder andere vanwege de veelbesproken negatieve effecten van de coronacrisis op jongeren. Onderzoeker Suzanne van de Groep: “Wij weten uit ons onderzoek dat jongeren behoorlijk te lijden hebben onder de coronacrisis. Maar ook zien we dat jongeren veel goede ideeën hebben. Op deze wijze proberen we die ideeën te bundelen en onder de aandacht te brengen. Waar sectoren als de horeca, ouderen of het midden- en kleinbedrijf een sterke lobby hebben, hebben jongeren dat niet. Daar lijdt hun positie in het debat onder.”

Met de campagne hoopt het team van SYNC Lab dat de stem van jongeren beter gehoord wordt, en dat er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. “Mark Rutte deed aan het begin van de coronacrisis wel een oproep voor feedback van jongeren, maar in de ervaring van jongeren zagen ze daar niks van terug.”

coronawetenschap Eveline Crone 2000 – Levien Willemse

Lees meer

Coronawetenschap: ‘Voor de hele samenleving zijn de maatregelen moeilijk, maar de jongere generatie wordt het hardst geraakt’

In deze serie vertellen Rotterdamse wetenschappers over hun coronaonderzoek.

Beter inspelen

Enerzijds erkennen de onderzoekers dat coronamaatregelen doorgaans het domein zijn van de experts bij het RIVM en vergelijkbare instanties, maar denken anderzijds dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Het kan volgens hen namelijk ook heel nuttig zijn voor die experts om te weten wat jongeren nodig hebben. “Gezien het oplopend aantal vaccinaties verwachten we dat versoepelingen er vroeger of later aankomen, en met dit soort feedback kan de regering bij die versoepelingen beter inspelen op de situatie van jongeren”, aldus Van de Groep.

Ideeën kunnen worden ingestuurd tot 21 maart op deze website.