Marieke Keijser foto Ronald van den Herik (4)

Onderdeel van de Special

Op weg naar Tokio 2020

Studenten Amber Meulenbeld, Marloes Keetels, Malou Pheninckx, Iris Wolves en Marieke…

Op weg naar Tokio 2020. Zo heette de serie waarin EM vijf EUR-studenten volgde die vorig jaar op weg waren naar de Olympische Spelen in Tokio. Waar wij alleen het jaartal hoeven te vervangen om de serie nieuw leven in te blazen, is het afgelopen jaar voor de sporters het best te vergelijken met een achtbaanrit in het donker. Het eindpunt is er (weer), maar hoe ze daar komen is nog een raadsel. Tijd om te veel over die onzekerheid na denken is er niet, omdat de volgende bocht eraan komt en er meteen weer prestaties worden verwacht. Hoe ga je daar als sporter mee om, terwijl er nog zo veel anders is dan je bent gewend?

Marloes Keetels is volop in training met haar club en het Nederlands hockeyteam

marloes keetels hockey nederlands team foto koen suyk
Marloes Keetels tijdens de finale tussen de dames van Nederland en Groot-Brittannie in het Olympic Hockey Center tijdens de Olympische Spelen in Rio. Beeld door: Koen Suyk

“Mag wel, mag niet. Anderhalve meter, met twee op een veld, met vier op een veld, heel vroeg ‘s ochtends alleen rondjes lopen in het park. Ik zou echt niet meer weten wat er precies wanneer gebeurd is. Het is het door alle onzekerheid moeilijk om verder vooruit te kijken dan een aantal weken, omdat alles weer anders kan zijn.

“Toch zijn de Spelen nog steeds wel een puntje op de horizon. Het voelt verder dan ooit, maar je bent er wel de hele tijd mee bezig. Beter worden, fitter worden, voorbereiden op wat er komt. Dat is niet anders geworden. Komende zomer is natuurlijk niet zo ver weg dat ik er niet vaak aan denk, maar de onzekerheid maakt het een heel gek gevoel. Ik sluit mij ook af voor alle scenario’s die je elke keer op de NOS of in het AD leest over een eventueel uitstel van de Spelen. Ik ga er gewoon vanuit dat ze doorgaan, niets doen is geen optie. Al snap ik de onzekerheid en de angst van de mensen in Japan heel goed.”

marloes keetels hockey nederlands team foto koen suyk

Lees meer

Op weg naar Tokio: hockeyster Marloes Keetels wil nu écht die gouden medaille

EM volgt vier studenten op weg naar Tokio 2020. Deel 2: tophockeyster en…

“Sinds de zomer trainen we alweer met het nationale team en sinds begin december mogen wij weer met z’n allen trainen bij de club. Er zijn natuurlijk wel veel dingen anders. We worden regelmatig getest, eten maar met een paar teamgenoten tegelijk op anderhalve meter en we hebben natuurlijk vaak een mondkapje op. Maar verder is ons schema vergelijkbaar met een jaar geleden. Maandag en dinsdag met het Nederlands team, de rest bij de club. Eind januari begint de competitie ook weer.

“Ik heb door alle ontwikkelingen wel meer aandacht aan mijn studie kunnen besteden. Mijn laatste vak afgerond en ik ben zelfs aan mijn scriptie begonnen. Misschien studeer ik wel af voordat de Spelen beginnen, dat had ik een jaar geleden nooit kunnen denken.”

Malou Pheninckx begint net als Marloes eind deze maand weer aan de competitie

PRO LEAGUE HOCKEY heren
Malou Pheninckx in duel met Zhang Xiaoxue (China) tijdens een Pro League hockeywedstrijd. Beeld door: Koen Suyk

“Mijn flexibiliteit is de afgelopen maanden meer getest dan ooit. De onduidelijkheid en onzekerheid waren niet altijd makkelijk, maar gek genoeg wende het ook weer redelijk snel. Of het nou teambesprekingen via Zoom of online work-outs met het team waren, het voelde uiteindelijk toch normaal. We deden en doen natuurlijk heel voorzichtig, maar het is wel de bedoeling dat we topfit blijven.

“Het was wel gek dat iets waar je zo lang naar uit hebt gekeken en steeds dichterbij kwam, toen toch ineens weer ver weg voelde. Ik ben vooral blij dat we, zoals het er nu voorstaat, deze zomer toch naar Tokyo kunnen. Ik wil zo graag naar de Spelen dat ik dat jaar uitstel snel heb geaccepteerd.”

PRO LEAGUE HOCKEY heren

Lees meer

Op weg naar Tokio: zit Malou Pheninckx straks bij de hockeyselectie of niet?

EM volgt vijf studenten op weg naar Tokio 2020. Deel 3: geneeskundestudent en hockeyster…

“Mijn studie Geneeskunde heb ik aan het begin van het Olympisch traject stopgezet omdat ik aan mijn coschappen moest beginnen, dus daar kon ik nu het rustiger was niet ineens mee verder. Dat vond ik het wel lastig, omdat ik graag had willen helpen in het ziekenhuis. Ook het vrijwilligerswerk dat ik deed in het verpleeghuis ging niet meer door. Dat voelde af en toe wel machteloos.

“Wij hebben met het Nederlands team natuurlijk een bijzondere positie. In mijn omgeving zie ik genoeg mensen die veel minder mogen, maar voor ons lijkt het buiten alle maatregelen best veel op vorig jaar. We slapen soms weer op Papendal en trainen ook weer op de club. Het wordt zelfs drukker qua wedstrijden, omdat we zowel met de club als het Nederlands team ook wedstrijden moeten inhalen. Nu de competitie begint, vind ik het vooral leuk om te kijken hoe we ervoor staan als team. Het is spannend hoe het zal zijn tijdens een echte wedstrijd. Dat is lang geleden.”

Waterpolospeelster Iris Wolves duikt deze week het bad weer in voor het Olympisch Kwalificatietoernooi

iris wolves op weg naar tokio

“Vorig jaar werd het OKT op het laatst afgelast en het gaat nu natuurlijk ook niet goed. Maar tot nu toe ben ik er steeds maar van uitgegaan dat het toernooi ‘gewoon’ doorgaat, alleen het is allemaal onzeker. We hebben sinds februari ook geen enkele internationale wedstrijd meer gespeeld, dus het is vooral afwachten hoe we ervoor staan.

“Ja, dat is superraar. Normaal zijn er allemaal beelden van tegenstanders, hebben we oefenwedstrijden gespeeld en zijn we optimaal voorbereid. Nu is het toch allemaal wat anders. We hebben hard getraind en het gaat denk ik ook zeker goedkomen, maar er is veel meer onzekerheid dan normaal gesproken. Want pas sinds december zijn we bij het Nederlands elftal weer compleet. Toen kwamen alle meiden terug die in het buitenland spelen.”

iris wolves op weg naar tokio

Lees meer

Op weg naar Tokio: ‘Het is heel gek dat je nu ineens niet meer weet waar je het allemaal voor doet’

EM volgde vijf studenten op weg naar Tokio 2020, maar inmiddels zijn de Spelen een jaar…

“Voor mijzelf is het ook persoonlijk een bijzonder jaar geweest. In juli heb ik een transfer gemaakt naar de Spaanse club CE Mediterrani in Barcelona. Vanaf eind augustus heb ik daar drie maanden gewoond en gespeeld. Of dat raar was in deze tijd? Ik was vooral heel blij dat ze mij vroegen. En de eerste twee maanden was daar veel open en speelden we gewoon onze wedstrijden, dus was het redelijk normaal. Alleen de laatste maand was er veel dicht en was er een avondklok. Maar ik kon overdag met de fiets naar het strand, dus ik heb mij goed vermaakt.

“Het leven is heel anders nu. Normaal was de club een plek waar het meer ontspannen was dan bij het Nederlands team. Maar hier is alles heel professioneel en moet je elke dag presteren. Na het OKT ga ik weer terug naar Spanje en blijf ik daar sowieso tot mei om competitie en Europa Cup te spelen. Maar hoe het jaar er verder uitziet, hangt helemaal van deze week af.

“Zaterdag weten we of wij geplaatst zijn voor de Spelen. Voor nu voelt het een beetje alsof er geen toekomst na volgende week is, omdat het nog zo onzeker is. Ook omdat ik niet weet hoe het tijdens het toernooi gaat zijn. Alles is anders door corona, we hebben bijvoorbeeld al te horen gekregen dat onze yell vooraf verboden is. Het wordt een heel andere beleving en zal vooral gaan om wie het best met de druk om kan gaan.”