Update 22 januari: Studenten die tentamen hebben zijn toch uitgezonderd van de avondklok. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie donderdagmiddag toegezegd in de Tweede Kamer. Lees meer >>

Premier Rutte maakte de plannen van het demissionaire kabinet zojuist bekend. Hij noemde de invoering van de avondklok, bovenop de geldende lockdown, een heftige maatregel die nodig is omdat er grote zorgen zijn over extra besmettelijke varianten van het coronavirus.

Veel mensen raken momenteel besmet bij familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, moet ervoor zorgen dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Ook zal het verboden worden om per dag meer dan één bezoeker te ontvangen.

Ingetrokken

Er is een aantal uitzonderingen op de avondklok. In een eerste document leek het erop dat studenten een al door onderwijsinstellingen gepland examen mochten afleggen, maar dit werd later weer ingetrokken

Tentamen geneeskunde

Lees meer

Waarom fysieke tentamens met vierhonderd studenten doorgaan in de huidige lockdown

Ondanks de strenge lockdown en hoge besmettingscijfers houdt de Erasmus Universiteit de…

Universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties dringen er nu bij de Tweede Kamer op aan dat deze uitzondering er toch komt. “Het niet door laten gaan van deze toetsen heeft verstrekkende gevolgen voor studievoorgang van heel veel studenten.”

Wie straks zonder geldige reden naar buiten gaat, krijgt als het aan het kabinet ligt een boete van 95 euro. Morgen vergadert de Tweede Kamer over de nieuwe maatregelen. Bij goedkeuring zal de avondklok zaterdag of zondag ingaan.

Lees één reactie