“Het is een bijzondere verkiezing in een bijzondere tijd”, zegt een gemeentewoordvoerder. De Tweede Kamerverkiezingen die gepland staan op 15, 16 en 17 maart en het tellen van de stemmen op 18 maart in Ahoy moeten volledig coronaproof worden. “Dat is een hele opgave. Wij roepen studenten op om te helpen bij de verkiezingen. Meer nog dan anders rekenen we op hen.”

Waarom studenten? Ten eerste heeft de gemeente fors meer mensen nodig om de stembureaus te bemannen. “In verkiezingstijden zonder corona heeft de gemeente ongeveer zesduizend mensen nodig om alles ordelijk te laten verlopen, nu zijn dat er tienduizend”, zegt de woordvoerder. Dat komt doordat op 17 maart meer stembureaus open zijn dan bij normale verkiezingen en ook op 15 en 16 maart een veertigtal stembureaus de deuren openen voor kwetsbare mensen. Daarnaast zorgen we voor een grotere reservepool omdat naar verwachting meer mensen zich vanwege coronagerelateerde klachten zullen afmelden.

Autostemstraten en kuchschermen

Studentenverenigingen hebben al aangegeven dat ze hun schouders eronder gaan zetten, zegt de gemeentewoordvoerder. Ook heeft het verkiezingsteam van de gemeente contact gelegd met Rotterdamse hogescholen, mbo’s en de universiteit en vraagt zij de instellingen om flyers en berichten te verspreiden. De gemeente heeft goede hoop. “We krijgen ieder jaar onwijs veel goede hulp van studenten en zijn ze daar heel dankbaar voor. Dit jaar hopen en rekenen we nog een beetje extra op ze”, zegt de woordvoerder.

Het organisatieteam doet er alles aan om dat de verkiezingen volledig coronaproof te organiseren. “We maken het zo veilig mogelijk voor iedereen en houden rekening met alle RIVM-richtlijnen. Looproutes, de grootte van de ruimtes, kuch-schermen, handschoenen, mondkapjes. Overal wordt aan gedacht.” De gemeente installeert dit jaar ook speciale ‘autostemstraten’. “Dat zijn straten waar je, net als bij een coronatest, met je auto langs kunt rijden. Eentje komt in Rotterdam-Noord en de ander in Feyenoord.”

Net als altijd kan iedereen die zich aanmeldt en de functie vervult een vergoeding krijgen. Zeker voor studenten is het lekker verdienen. “Hoeveel precies verschilt per functie en per shift. Daarvoor kunnen ze het beste op onze website kijken: www.mijnstembureau.nl,” legt de gemeentewoordvoerder uit.