Als de studenten het spandoek uitrollen bij het beeld van Erasmus naast de aula, zijn er meer bewakers dan protesterende studenten. Want ja, corona, en dus konden niet alle dertig leden aanwezig zijn. Vier demonstranten wilden flyers uitdelen, maar dat mocht ook niet vanwege de pandemie. De boodschap in stoepkrijt op de campus is onleesbaar geworden door de regen. ‘Act now’ stond onder meer voor de ingang van de UB. Het maakt de studenten weinig uit, zolang de universiteit maar actie gaat ondernemen.

Chalk by University Rebellion 2
Op de vroege donderdagochtend krijtten activisten boodschappen op het universiteitsterrein. Beeld door: University Rebellion

 

“Het klimaat verandert snel”, zegt Gideon, die een dubbele master Filosofie en Economie doet. “We zijn nu een schip dat op een ijsberg afvaart. We sturen wel een klein beetje weg, maar we gaan de ijsberg alsnog hard raken. Het roer moet om en snel ook.” University Rebellion wil dat universiteiten CO2-neutraal worden, geen afval meer hebben, dat ze samenwerkingen met vervuilende bedrijven stoppen en dat klimaatverandering onderdeel wordt van elk curriculum. “Het gaat ons allemaal aan, dus waarom leren we er niet allemaal over?”

University Rebellion is een zelfstandige beweging, maar is wel verbonden aan het bekendere Extinction Rebellion dat wereldwijd actief is. In november 2018 bezetten duizenden demonstranten in Londen vijf bruggen, in april 2019 was er in Rotterdam een rouwstoet voor de toekomst van de planeet. De universiteitstak van de actiegroep is donderdag officieel gestart. “Jullie horen nog van ons”, belooft Gideon als hij en de andere studenten weglopen.

Een bewaker loopt met de demonstranten mee als ze vertrekken. Om toch even te checken of ze niet stiekem flyers uitdelen.

Chalk by University Rebellion
Op de vroege donderdagochtend krijtten activisten boodschappen op het universiteitsterrein. Beeld door: University Rebellion