Het hele programma moest een maand van tevoren compleet worden omgegooid om een coronaproof event te kunnen organiseren, maar ondanks die uitdaging hebben de organisatoren er alles aan gedaan om er een mooie gebeurtenis van te maken. Ernst Bakker, Manager Events & Project Communications bij Erasmus Universiteit Rotterdam, is dit jaar verantwoordelijk voor de organisatie van deze bijzondere editie van de verjaardag. “Normaal gesproken vindt er altijd een viering plaats in de aula”, vertelt Bakker. “Studenten, hoogleraren, alumni en samenwerkingspartners komen dan bij elkaar op de campus. Net als andere jaren reiken we twee eredoctoraten uit aan mensen die veel hebben betekend voor vakgebieden waarop de EUR ook actief is, om te vieren dat we een flinke impact hebben op de wetenschap en de maatschappij. De ceremonie vindt dit jaar online plaats.”
Interactie
“Normaal gesproken wordt er voor de hele week een programma opgezet voor studenten en medewerkers, met masterclasses waarin de eredoctoren kunnen vertellen over hun vakgebied”, zegt Bakker. “Dit jaar wordt er slechts één masterclass georganiseerd, maar wel een bijzondere. Deze wordt gegeven door eredoctor professor Jane Dutton, die zich heeft gespecialiseerd in het gebied van positive scholarship. Normaal gesproken staat zo iemand bij ons op het podium, maar dit keer geeft ze de masterclass vanuit Amerika. De andere eredoctor, professor Katharina Pistor, krijgt haar eredoctoraat niet van rector Rutger Engels, maar van haar echtgenoot.”
Tijdens andere edities van de Dies Natalis werden er toespraken gehouden, maar deze keer is gekozen voor een andere opzet. “Luisteren naar een toespraak is sowieso al niet erg dynamisch, maar zeker online gebeurt er weinig als je tien minuten lang naar iemand moet luisteren. Dat zie je ook bij de slechtere online hoorcolleges. De kracht van een online evenement ligt in andere dingen. Daarom hebben we de toespraken omgekat naar vraaggesprekken, zodat het tempo erin blijft en je tegelijkertijd de interactie opzoekt. Ook kun je zo meer interessante sprekers horen.”
Reden voor een feestje
“Het doel van dit evenement is om tóch een beetje feest te vieren”, legt hij uit. “Iedereen wil graag zijn verjaardag vieren met een feestje en we willen de Dies aangrijpen om mensen toch iets feestelijks te bieden. Veel medewerkers, studenten en alumni van de EUR staan aan de frontlinie om de problemen rondom corona op te lossen: niet alleen op medisch gebied, maar ook bijvoorbeeld in de vorm van studenteninitiatieven om eenzaamheid tegen te gaan, of alumni die hun bedrijven door de crisis heen loodsen en alles doen om mensen aan het werk te houden. Ondanks alle ellende is er dus ook veel positiviteit, dus reden om een feestje te geven. The show must go on.”
“Ja, het klopt dat alles op dit moment even anders is dan we gewend zijn, maar dankzij onze veerkrachtigheid kunnen we de evenementen tóch in een bepaalde vorm door laten gaan. En dat daar behoefte aan is, blijkt wel uit hoeveel mensen er naar de online opening van het Academisch Jaar hebben gekeken: deze trok ruim zestien duizend kijkers.”
Trots
Bakker kijkt trots naar het programma dat ze hebben neergezet voor vrijdag. “De strategische agenda van de Erasmus Universiteit staat centraal in ons programma”, vertelt hij. “Ik ben blij dat we er toch in geslaagd zijn om de eredoctoren een mooi podium te geven, ook al kunnen ze er fysiek niet bij zijn. En mocht het feest volgend jaar wél doorgaan, dan zijn de eredoctoren van dit jaar alsnog van harte welkom.”
De Dies Natalis 2020 heeft als thema ‘Leading today, shaping tomorrow’ en is vanaf vrijdag 6 november 15.30 uur online te bekijken.