Na de acties onder de noemer ‘Studenten tegen Corona’ afgelopen maanden waarbij studenten flyerden met visnetten en coronapakketten uitdeelden in studentenhuizen, startte vandaag een derde actie voor studenten door studenten om besmettingen tegen te gaan. Zeker deze zomer was campagnevoeren nodig, omdat onder meer onder studenten de besmettingen snel opliepen. De studenten wilden de besmettingen tegengaan én het beeld rechtzetten dat zij vooral wilden feesten.

“Weer in een volle Kuip zitten, daar doe ik het voor”, staat op een van de nieuwe posters die de burgemeester Aboutaleb en de collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit, Ed Brinksma, maandagmiddag ontvingen van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (RKvV, de koepel van gezelligheidsverenigingen). Voorzitter Lotte van den Bergh: “Landelijk staat ‘daar doen we het voor’ centraal, waarmee we perspectief willen bieden op een eenduidige manier. Elke stad probeert studenten daarbinnen zo persoonlijk mogelijk aan te spreken. Wij bijvoorbeeld met Feyenoord – waarmee je in Amsterdam geen reclame maakt.”

'Alle kleine beetjes helpen'

2020 Aboutaleb start derde campagne
Beeld door: Milena Chopova

Bij alle drie de officiële startseinen van de campagne was burgemeester Aboutaleb aanwezig. Waarom hij opnieuw tijd vrijmaakt voor deze actie? “Alle kleine beetjes helpen”, zegt hij. Hoe het nu staat met de besmettingen onder studenten heeft de burgemeester geen cijfers over paraat. Maar het gaat niet goed in de regio in het algemeen onder de Rotterdammers, zegt hij. “We hebben nu in de stad per dag 650 besmettingen en het lijkt alsof sommige mensen doen alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Maar dat is het niet. Alle aandacht om die besmettingen tegen te gaan is goed, daarom ben ik hier nu ook.”

De derde actie is, in tegenstelling tot de vorige twee regionale acties, een landelijke. Van den Bergh: “Deze keer voeren we actie met posters en vlaggen die door heel de stad hangen, in studentenhuizen en online op de universiteit. Het maakt deel uit van een landelijke actie die woensdag startte. Het initiatief ligt bij de Landelijke Kamer van Verenigingen.”

De campagne is geïnspireerd op regionale acties. De LkVV vroeg rond bij de regionale koepelorganisaties om te horen wat er speelt en wat ze nodig hebben. De actie start met de poster- en vlaggenverspreiding. Van den Bergh: “En er liggen nog meer ideeën voor landelijke acties op de plank. Door het landelijk te doen is het bereik het grootst.”

Rotterdam loopt voorop

2020 Brinksma CvB derde coronacampagne
Collegevoorzitter Ed Brinksma. Beeld door: Milena Chopova

“Je zou kunnen zeggen dat Rotterdamse studenten voorop liepen met hun acties”, zegt Ed Brinksma, collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit. “Ik vind het heel positief dat studenten deze actie op poten hebben gezet. Dat we als universitaire gemeenschap een gemeenschappelijk antwoord hebben op de oplopende besmettingen en dat studenten laten zien dat het ze aangaat en ze zelf initiatief nemen om besmettingen tegen te gaan. De incidenten onder studenten zijn niet representatief voor de gehele gemeenschap.”

Of de universiteit binnenkort striktere maatregelen gaat invoeren vanwege de almaar oplopende besmettingen in het land, kan Brinksma nog niet zeggen. “Ik weet even veel als ieder zichzelf informerende burger over eventuele maatregelen die eraan zouden kunnen komen. Vooralsnog hoor ik de signalen om aanscherpingen in te voeren op universiteiten niet, maar dat kan altijd nog veranderen en ligt eraan hoe het virus zich ontwikkelt.”

Met de burgemeester, die zelf corona heeft gehad, gaat het inmiddels weer goed. Hij kreeg symptomen van het virus aan het einde van de dag dat hij aanwezig was bij de start van de tweede studentencampagne, die met de coronapakketten. Maar daar liep hij het niet op, vermoedt hij. “Dat moet al eerder zijn geweest. Ik moet de komende tijd nog wel werken aan mijn conditie, daarom loop ik iedere dag tien kilometer.”

150920-096

Lees meer

Collegevoorzitter steekt Erasmianen hart onder de riem

Collegevoorzitter Ed Brinksma steekt de universiteitsgemeenschap per videoboodschap een…