Het was een flinke puzzel voor de medewerkers van Real Estate & Facilities om zoveel mogelijk studieplekken te creëren op de campus en tegelijkertijd de regels van de RIVM in acht te nemen. Uiteindelijk is Klarenbeek best tevreden met wat er nu ligt. “Voor zover we nu kunnen overzien, kunnen we voorzien in voldoende studieplekken voor de studenten die al op campus rondlopen voor ‘offline’ onderwijsgroepen, en die een plekje zoeken ‘nu ze er toch zijn’. ”

Hoeveel studieplekken zijn er momenteel op de campus?

Als Klarenbeek een schatting zou moeten maken, dan zit de universiteit op ongeveer 25 procent van de studieplekken waar de studenten vóór corona aanspraak op konden maken. “In de Universiteitsbibliotheek (UB) begonnen we met weinig studieplekken en schaalden we langzaam op om goed te monitoren welke gevolgen dat had. Er is nu plek voor vierhonderd studenten, dat is het maximaal haalbare voor de UB als er anderhalve meter afstand gehouden wordt.”

Dan kunnen studenten nog studeren in het Polak- en Sandersgebouw. “In Polak is plek voor 118 studenten en in Sanders zeventig. De laatste overwegen we te verhogen naar honderd, maar daarvoor moeten we eerst goed naar de looproutes kijken.” Ook heeft Real Estate & Facilities studieplekken in het G-gebouw opgeknapt. “Daar kunnen bijna 86 studenten zitten.”

Hoe kun je zo’n plek bemachtigen?

De meesten kun je alleen bemachtigen via een online reserveringssysteem op www.eur.nl/studieplekken. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan is het ook mogelijk om te annuleren. Zo kan een medestudent jouw plek weer overnemen. Vorig collegejaar in coronatijd werkte de universiteit ook met een reserveringssysteem, toen bleek ongeveer de helft van de studenten niet op te komen dagen. Dat hoopt Klarenbeek nu te voorkomen. “Daarom hebben we een extra banner in het reserveringssysteem gezet met de boodschap: je kunt ook annuleren.”

Dat lijkt te helpen. “Vooralsnog hadden we met het huidige aantal studieplekken altijd nog plekken beschikbaar.” En stel je bent op de campus, maar je hebt niet gereserveerd: niet getreurd. “De plekken in het G-gebouw zijn voor studenten die komen aanwaaien en denken: ik wil blijven hangen op de campus.”

Studieplekken gesloten (4)
Beeld door: Tessa Hofland

Hoelang mag je op de studieplekken zitten?

De universiteit werkt met tijdssloten. Voor de UB gelden twee tijdssloten van 9.00 tot 15.00 uur en van 16.00 tot 22.00 uur. In Sanders en Polak zijn drie tijdssloten: van 8.00 tot 12.00 uur, van 14.00 tot 18.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur. “Wij hebben in Sanders en Polak voor drie tijdssloten gekozen , omdat studenten in Polak en Sanders vaak wat korter willen zitten om even in de studieboeken daar te neuzen. In de UB willen studenten vaak juist langere dagen maken.” In het G-gebouw staat het studenten vrij om te komen en gaan wanneer ze willen.

Wat kun en mag je met de tafels en stoelen in bijvoorbeeld de Theilhal?

Op alle stoelen zonder kruis mogen studenten zitten. Ook om te studeren. “Dat noemen we alleen geen studieplekken, omdat ze niet voldoen aan de eisen van een studieplek, bijvoorbeeld vanwege omgevingsgeluiden of een gebrek aan stopcontacten. We hebben afgelopen zomer een boel tafels en stoelen weggehaald op dergelijke plekken. De stoelen die zijn blijven staan, zijn vrij beschikbaar. Het is uiteraard wel de bedoeling dat de stoelen blijven staan op de plek waar ze zijn neergezet, zodat anderhalve meter tussen de studenten gewaarborgd blijft.” Een voorbeeld van plekken waar dit kan, zijn de nissen met stoelen en tafels in de Theilhal, maar ook de tafels met paarse stoelen in het Van der Goot-gebouw.

Op het meubilair wat vast zit, bijvoorbeeld in de collegezalen, is een kruis of sticker met ‘do not sit here’ gezet bij de stoelen waar niet op mag worden gezeten. “Studenten kunnen ook nog kijken in de app EUR Studyrooms. Daarin staan de collegezalen en ruimtes voor werkgroepen. Studenten mogen daar ook werken, op momenten dat ze niet gebruikt worden voor onderwijs.”

Waarom zijn de studieplekken in het Tinbergengebouw gesloten?

De studieplekken in Tinbergen, die eerder tijdens de coronatijd geopend waren voor studenten die thuis niet konden studeren, zijn inmiddels weer dicht. Waarom? “Toen corona uitbrak hebben we vijftig plekken beschikbaar gesteld in de pc-zalen op de begane grond. Die zalen worden nu weer gebruikt voor onderwijs.” Ook de studieplekken op hogere verdiepingen in Tinbergen die in 2019 nog zijn opgeknapt, zijn gesloten. “De bottleneck waren de liften. Daar mogen niet meer dan twee personen in en in Tinbergen zitten behoorlijk veel studieplekken. Al die studenten zijn niet aan te voeren met de paar liften die daar zitten. Je kunt dan wel zeggen: neem de trap maar, tot de twaalfde verdieping, maar dat is natuurlijk nogal ver. We zijn bang dat er dan toch meer studenten in de lift stappen dan mag, omdat het anders lang wachten is. Om een veilige omgeving te waarborgen, besloten we deze studieplekken te sluiten.”

Campus op 16 09 2020 (4)
Beeld door: Tessa Hofland
Lees één reactie