Maar ook buitenshuis grijpt corona om zich heen. Zo werd in Nijmegen begin deze maand al een studentencafé gesloten op last van burgemeester Hubert Bruls. Sindsdien zijn meer dan vijftig bezoekers positief getest op het virus en moesten er 230 in quarantaine.

Gisteravond maakte Bruls bekend dat nog twee populaire studentencafés de deuren moeten sluiten. Beide zaken hadden eerder al een waarschuwing ontvangen en één moest zelfs eerder al een paar dagen dicht, schrijft het Nijmeegse universiteitsblad Vox. Bruls riep studenten op om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Studentenhuizen

In Delft ziet de GGD het aantal coronabesmettingen onder studenten eveneens toenemen, schrijft universiteitsblad Delta. Ook hier treft de universiteit geen blaam: er is sprake van ‘enkele clusters’ binnen studentenhuizen. Het fysieke onderwijs aan de TU Delft gaat vooralsnog gewoon door.

Borrels en ontgroeningen zijn voorlopig verboden, maar op aandringen van de Tweede Kamer mogen studentenverenigingen de komende tijd toch bepaalde activiteiten organiseren. Dat gaat niet overal goed. Bij de Navigators Studentenvereniging Groningen zijn inmiddels dertien leden positief getest. Alle activiteiten zijn voorlopig afgelast, meldt de vereniging in een persbericht. De GGD doet bron- en contactonderzoek.

Testen

Het RIVM roept mensen met klachten op om thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan om zich te laten testen. Dat vereist momenteel misschien wat geduld: de koepelorganisatie van de GGD’s liet gisteren aan de NOS weten dat er op slechts 4 van de 100 testlocaties nog voldoende plek was.

In Rotterdam waren de besmettingen onder studenten vorige week onder controle. In augustus waren er uitbraken onder geneeskundestudenten en leden van studentenvereniging SSR.

eurekaweek2020_04_teststraat_corona_testen

Lees meer

GGD: Besmettingen onder Rotterdamse studenten onder controle, óók na Eurekaweek

Corona lijkt onder de studenten in Rotterdam weer onder controle. De introductieweek…