“Het bestuur heeft een geweldige prestatie geleverd”, schrijft Engels in reactie op vragen van EM. “Vanwege de Covid-crisis kwam er een ander programma dan we de laatste jaren hadden, voornamelijk online. Zelfs in de laatste weken zijn er forse aanpassingen gemaakt vanwege de situatie van stijgende coronacijfers in Rotterdam. Dit is zeer sterk door het bestuur opgepakt. Het deed me plezier weer studenten op de campus te zien, dat ze hun nieuwe universiteit en de stad konden verkennen en om te horen dat er nieuwe vriendschappen zijn gesloten.”

Locoburgemeester Wijbenga sprak de Eurekaweekdeelnemers en het bestuur toe in een opgenomen toespraakje in Eureka Live: “Wat zijn we blij dat jullie weer aanwezig zijn in de stad. En wat zijn we blij dat jullie je netjes hebben gehouden aan de coronaregels. En een vet compliment aan het bestuur, dat voor zoveel duizenden studenten een week heeft georganiseerd. Een organisatie die uniek is, want nog nooit waren er zoveel hindernissen, beperkingen en regeltjes waaraan jullie je hebben moeten aanpassen. Namens alle Rotterdammers: hartstikke goed gedaan!”

Anderhalve meter

Lastigste punt van de week was het handhaven van de coronaregels. Op de informatiemarkt wilde de anderhalve meter nog weleens vergeten worden en had de organisatie er de handen vol aan om groepjes met behulp van een megafoon uiteen te jagen. Ook de groepjes die ’s avonds de stad in gingen zaten niet altijd helemaal netjes op de minimale afstand van elkaar. Toch heeft Engels de indruk dat alles veilig is verlopen en dat in de meeste gevallen de studenten zich netjes aan de regels hielden. Wel zal de GGD-Rotterdam Rijnmond monitoren of er besmettingen hebben plaatsgevonden.

De universiteit gaat nog gebruik te maken van de ruimte die de noodverordening van de veiligheidsregio biedt om extra introductie-activiteiten te organiseren. Daarbij gaat het uitsluitend om kleinschalige activiteiten tot 30 deelnemers, gericht op studie of sport.