Bij Supermercado op de Schiedamse Vest komen we de eerste groep studenten tegen. De groep bestaande uit vrouwelijke eerstejaars heeft al een lange offline day achter de rug met een picknick in het stadsparkje Oude Plantage, het verkennen van de campus met verenigingen en deelname aan de City Game Identity crisis. “We hebben de hele dag gelopen en nauwelijks gegeten, dus we hebben allemaal honger”, vertelt Laura, een van de studenten.

Schiedamse Vest Supermercado uitgaan maandagavond Eurekaweek foto Milena (3)

Een medewerker van Supermercado onderbreekt het gesprek met het verzoek om niet bij de tafel van de meisjes te staan, omdat dat tegen de coronaregels zou zijn. Dat de studenten onderling nauwelijks afstand kunnen houden vanwege de stoelverdeling, vindt het restaurant dan weer niet erg.

Op de vraag wat ze vanavond gaan doen, antwoordt Laura: “Ons avondprogramma stopt letterlijk hier.” Het lijkt dus vooral een saaie boel te worden. Via Instagram promoot café Beurs nog wel de  Rotterdam Student Week tijdens alle dagen van de Eurekaweek, maar als we daar aankomen zijn er nauwelijks gasten te bespeuren. Af en toe komt een groepje studenten binnenwandelen, die dan aan een tafel mag plaatsnemen en vooral aan die tafel moet blijven zitten.

Maximaal acht personen

Wanneer we de hoop bijna hebben opgegeven, komen we rond 22.00 uur tot onze verrassing zo’n zeventig bedrijfskundestudenten tegen bij Biergarten, een van de bekendste zomerplekjes in niet-coronatijden. De regels die het restaurant stelt worden netjes nageleefd, althans: ze zitten allemaal aan tafels met maximaal acht personen en verder komt er eigenlijk niemand anders op dat deel van het terras, maar van anderhalve meter afstand is geen sprake. De manager van Biergarten legt uit dat de studenten per groep worden geregistreerd en dat ze aan hun eigen tafel moeten blijven zitten.

Floor is een van de groepsleiders. Ze vertelt dat ze het jammer vond dat de avondevenementen niet door gingen en dat zij en haar medegids hun studenten toch wat wilden meegeven van het studentenleven in Rotterdam. “Ik had op internet gelezen dat ze hier goed onderling de afstand konden garanderen en we wilden graag wat meer doen voor de studenten die dit jaar zullen beginnen.”

De eerstejaarsstudenten zelf genieten duidelijk van het initiatief: “Ik was erg blij verrast eigenlijk. Zo kunnen we onze medestudenten ontmoeten en leren kennen zodat we niet eenzaam aan  onze studie beginnen”, vertelt Thijs, eerstejaars bedrijfskundestudent. Ook voor de komende avonden hebben de bedrijfskundegroepjes activiteiten gepland in de avond: een picknick, een etentje en een ‘leuk afscheid’ op de laatste dag.

eurekaweek2020_08

Lees meer

Studenten zijn terug op de campus

Whieeeuuuuhwhiiieeuuuuh. ‘Please keep anderhalve meter distance’ klinkt het keer op…