Daarom verspreiden de studentenbonden vandaag een reeks aanbevelingen. Maak studenten wegwijs binnen de instelling, is een van de tips, maar ook: zorg dat ze weten waar ze terecht kunnen als ze tegen problemen aanlopen. Verder is het belangrijk dat eerstejaars hun medestudenten leren kennen en zich thuis voelen in de stad.

Goed opvangen

Zijn instellingen daar dan niet mee bezig? Jawel, zegt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. “We zijn vooral bang dat er grote verschillen ontstaan. Elke stad is natuurlijk anders, maar eerstejaars studenten zouden overal goed opgevangen moeten worden.”

‘Kwetsbare’ groepen, zoals mbo’ers die naar het hbo gaan, zouden extra aandacht moeten krijgen, vooral in de eerste honderd dagen. Daar moeten docenten, die in deze tijden toch al hard werken, dan wel genoeg tijd voor hebben.

Corona-proof

De instellingen zullen dit zelf ook wel snappen. Ze zijn al maanden bezig met de vraag hoeveel studenten er in hun lokalen mogen, wat de lestijden worden en hoe de introductieweek corona-proof kan verlopen.

Maar de studentenorganisaties willen nog iets met hun oproep: de politiek bereiken. De verkiezingen komen eraan en ze willen dat de volgende coalitie meer geld aan hoger onderwijs gaat uitgeven.

Er is jarenlang structureel bezuinigd op het hoger onderwijs, stelt Chiappino. Er was daardoor weinig ruimte om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. “We zien nu wat een verlies dat is.”