Riti Agarwal is net klaar met haar eerste jaar van de bachelor Management of International Social Challenges (MISoC). Ze is 18 jaar oud en woont sinds het begin van de lockdown weer bij haar familie in Qatar.

riti awargal going back home Charlotte zomerserie 2020 eigen foto (1)
Riti voor haar terugkeer naar Qatar in het Polakgebouw.

Waarom besloot je om te vertrekken uit Rotterdam?

“Voor een deel omdat ik me daarbij veiliger voelde: toen in Nederland de lockdown begon was de situatie in Qatar beter. Maar de grootste reden voor mijn vertrek was eenzaamheid. Mijn huisgenootje in Rotterdam was al vertrokken en nadat ik een dag alleen in het huis had gezeten wist ik dat dat niet werkte voor mij. Ik belde mijn ouders en ben zo snel mogelijk teruggegaan naar Qatar. Ik dacht: misschien komt daar ook een lockdown, maar dan heb ik tenminste mensen om me heen.”

Hoe is de situatie in Qatar nu?

“We hebben hier lange tijd in een totale lockdown gezeten, maar sinds 1 juli zijn bijvoorbeeld winkelcentra en parken weer open. Je zult alleen nog steeds niet veel mensen op straat zien: de temperatuur is op het moment boven de vijftig graden, dus bijna iedereen blijft liever in hun huis met airconditioning.”

Zijn er dingen die je mist aan Rotterdam?

“Op nummer een staat sowieso het weer. Omdat het hier in Qatar zo warm is, ga ik niet echt naar buiten voor frisse lucht. In Rotterdam kon ik dat wel doen, en dan was ik ook nog eens omringd door groene planten. Daarnaast mis ik de vrienden die ik in de paar maanden in Rotterdam heb gemaakt. We kwamen vaak samen voor een tentamen, of we gingen samen een pizza halen. Dat moeten we nu allemaal missen.”

Is er ook iets dat je niet mist?

“Het eten dat ik voor mezelf kookte, haha. Hier kookt mijn moeder, en haar eten smaakt stukken beter. Oh, en fietsen door een storm? Dat mis ik ook niet.”

Hoe vond je het online onderwijs?

“Het onderwijs vond ik inhoudelijk goed, maar de communicatie tussen de universiteit en de studenten kon beter. Ik kreeg op een dag soms wel vijf e-mails van de universiteit, wat nogal een chaos veroorzaakte. Voor de universiteit is dit natuurlijk een nieuwe situatie, maar voor de studenten ook! Wat mij betreft kon daar meer aandacht aan besteed worden.”

Ben je van plan om weer terug naar Rotterdam te gaan?

“Niet in de nabije toekomst. Ik blijf hier sowieso nog tot de kerst, aangezien al mijn colleges en werkgroepen online blijven tot die tijd. Daarna hangt het er een beetje vanaf of we weer onderwijs op de campus mogen volgen. Als er colleges op de campus worden gegeven die ook worden opgenomen, blijf ik in Qatar. Maar zodra de werkgroepen weer offline kunnen kom ik graag terug.”

Amit Ben Ari whatsapp juli 2020 internationale studenten terug naar je eigen land (1) (EM)

Hoe is de lockdown in Singapore?

Terug naar je eigen land: ‘Ik was bang voor wat er in Nederland kon gebeuren’

Veel internationale studenten vertrokken vanwege de lockdown richting het ouderlijk huis.…