Amit Ben Ari is een 19-jarige student die net haar eerste jaar van de International Bachelor of Arts & Culture Studies (IBACS) heeft afgerond. Ze verblijft op dit moment bij haar ouders in Singapore.

Waarom ben je vertrokken uit Rotterdam?

“Ik ben al heel snel nadat de eerste Covid-gevallen hier waren ontdekt teruggegaan naar Singapore. Daar voelde ik me het beste bij: Ik was bang voor wat er in Nederland kon gebeuren tijdens een lockdown, en daarbij is het voor mij in Singapore gemakkelijker om medische zorg te krijgen als dat nodig is. En mijn moeder was erg ongerust, haha.”

Hoe is de situatie in Singapore?

“Alles is hier onder controle. Buiten draagt iedereen een masker, en je moet met je telefoon een QR-code scannen bij elke openbare ruimte die je bezoekt. De lockdown verloopt in fases: we begonnen met de ‘circuit breaker’, waarin alles als het ware op slot ging. Daarna kwam fase één, waarin we alleen in noodzakelijke gevallen naar buiten mochten. Nu we zitten in fase twee, wat bijvoorbeeld betekent dat we in groepen van vijf mogen afspreken en dat bijvoorbeeld bepaalde winkels weer open zijn. Als laatste komt fase drie, waarin onder andere culturele instellingen en bedrijven weer open mogen. De regering heeft een duidelijk plan opgesteld, dus we weten waar we aan toe zijn.”

Hoe heb je het online onderwijs ervaren?

“De online colleges vond ik eigenlijk heel chill: ik kon ze versneld afspelen, in mijn eigen tijd aantekeningen maken, en ze nog een keer bekijken voor het tentamen. Het online volgen van werkgroepen vond ik dan weer helemaal niks. Ik miste de sociale interactie heel erg. Discussiëren over de lesstof of gewoon kletsen met studiegenoten gaat toch niet zo makkelijk in een videogesprek.”

Ben je van plan om weer terug te gaan naar Nederland?

“Jazeker! Ik vertrek over een paar dagen weer naar Rotterdam. Het contract van mijn kamer daar loopt af, dus ik moet mijn meubels verplaatsen. Ik heb erover nagedacht om al mijn spullen naar Singapore te laten overkomen, maar dat is erg duur. Ik ben wel een beetje zenuwachtig voor het reizen met het vliegtuig. De vlucht duurt dertien uur en als iemand in het vliegtuig corona heeft krijg ik het sowieso ook.”

Wat vind je ervan om straks weer in Rotterdam te zijn? Wat heb je gemist?

“Ik ben van plan een tijdje in Rotterdam te blijven, omdat ik hoop dat we volgend jaar in ieder geval voor sommige lessen weer naar de campus mogen komen. Hopelijk kijken de Rotterdammers me niet al te raar aan als ik op straat een masker draag. Waar ik heel veel zin in heb is dat ik mijn vrienden weer kan opzoeken. En het weer in Rotterdam heb ik gemist: ik ben blij dat ik de hitte van Singapore kan ontvluchten!”