Eigenlijk had Martijn Scholtens weinig met studentenverenigingen. “Ik had geen vrienden die lid waren en een nogal eenzijdig beeld van brallen en druk zijn met commissies.” Hij kwam als christen tijdens de Eurekaweek in 2014 bij Navigators Studentenvereniging Rotterdam (NSR) uit voor de overnachtingen. “Ik vond het destijds leuk om veel bier te drinken en te blowen, een christelijke vereniging leek me een laffe club, vol vrome, heilige mensen.”

Toch had hij iedere nacht bij thuiskomst fijne gesprekken en ervaringen bij NSR. “Ik geloof dat God ons leidt. Daarvoor was mijn geloof iets dat los stond van de rest van mijn leven en hier heb ik ontdekt hoe ik het leven kan leiden zoals God dat voor ogen heeft. Zo werd mijn drank- en drugsgebruik hier niet veroordeeld, maar liefdevol bevraagd.”

nsr terras eurekaweek 2019 maandag foto Amber Leijen (5)

Doe de test

Geknipt of ongeschikt voor NSR? Doe de test

Geen introductie door corona? Ook geen kennismakingstijd? EM biedt redding en laat je…

Liefde voorop

Dat is meteen een belangrijk kenmerk van de Navigators. “Borrelen staat hier niet centraal. We hebben een bar en er zijn feestjes, maar als je veel drinkt en je misdraagt gaan we wel met je in gesprek over waar dat gedrag vandaan komt.” Met 300 leden is er een sterk persoonlijke benadering. “Daarin zijn we wel radicaal anders dan andere studentenverenigingen. ‘Laat je liefde voorop staan’ is een les van Jezus die we centraal stellen. Als mensen buiten de boot dreigen te vallen is het aan onze leden om diegene op te vangen.”

'Best een beetje fysiek'

Desondanks is er wél een ontgroening. “Die is ook best een beetje fysiek. Maar we bidden van tevoren dat ze ontdekken dat God goed is. We zoeken daar ook niet de meest brute bazen voor uit.” Andere fysieke zaken worden trouwens wél afgeraden. “We hebben geen leefregels maar leven vanuit de Bijbelse overtuiging waarin seks voor het huwelijk wordt ontmoedigd. We geloven en ontdekken daadwerkelijk dat het hebben van seks binnen het huwelijk tot volle bloei komt.”

Zelf is hij recent getrouwd met een medelid. “Er zijn zo’n vijf NSR-huwelijken per jaar. We helpen leden ook om aan hun relatie te werken.” Iets waar ze ook graag met mensen van andere verenigingen over in gesprek gaan. “We hebben maar één besloten evenement per jaar. We hopen bekend te staan als een plek waar mensen hun ei kwijt kunnen. Het maakt niet uit wat voor das ze omhebben, laten we ze liefdevol omarmen.”

Maarten Struijvenberg herinnert NSR dan ook als een open club: “Een nette tent zonder gedoe.” Ook RSC-alumnus Vincent Karremans kwam graag bij de Navigators over de vloer. “Een goede vriend die ik nog steeds spreek heb ik zo ontmoet, hij was daar preses.”

Meteen een klik

“Het voelde als thuiskomen”, zegt CU/SGP-burgerraadslid Christel Monrooij, die in 2013 lid werd van NSR. “Op het terras en op de sociëteit hing een sfeer van ongedwongenheid en ik voelde meteen een klik met de mensen. Naast de vriendschappen voor het leven is NSR voor mij heel vormend geweest in het bepalen wat ik belangrijk vind in het leven. Zo heb ik daar geleerd om écht aan iemand te vragen hoe het gaat.” Binnenkort stapt ze eveneens in het NSR-huwelijksbootje. Hoe ze de vereniging zou typeren? “De juiste verhouding tussen bier en bijbel.”

ssr-eurekaweek-2019-foto-amber-leijen-7-875×583

Lees meer

SSR-R: Brassend de stress van je af laten glijden

De Eurekaweek is normaal dé plek om studentenverenigingen af te struinen, om te kijken…