Even leek het erop dat de Eurekaweek het moest doen zonder de evenementen en zonder de bekende verenigingsterrassen verspreid over de stad: de gemeente Rotterdam wilde onder geen beding uitzonderingen maken op de geldende regels.

Maar toen kwam Premier Mark Rutte (VVD). Hij deelde woensdagavond mee dat vanaf 1 juli evenementen onder bepaalde voorwaarden toch weer mogelijk zijn. Dat biedt kansen voor de studentenverenigingen en het Eurekaweekbestuur.

Triage

“Groepen mensen in de openlucht kunnen weer”, zei Aboutaleb tijdens het debat. Voor de terrassen – ook die een evenementenvergunning vereisen – ziet hij mede daarom ook weinig obstakels. “Verenigingen die zelf geen ruimte hebben om een terras in te richten kunnen gerust bij mij terecht. Ik kijk graag hoe wij dat als gemeente kunnen accommoderen.” Voorwaarde blijft: “handhaving op de anderhalvemeterregel.”

Ook voor de gebruikelijke evenementen van de Eurekaweek zijn de mogelijkheden weer iets ruimer dankzij de versoepelingen, al is de burgemeester kritisch. Hij benadrukt dat strikte voorwaarden blijven gelden. “Tot 250 mensen hoef je geen triage toe te passen, bij meer wél. En het belangrijkste uitgangspunt blijft: anderhalve meter afstand. Dat moet de Eurekaweek-organisatie vooraf voldoende duidelijk maken.”

De Eurekaweek moet volgens de burgemeester voldoende aannemelijk maken dat, óók als alcohol in het spel is, de anderhalvemeterregel in acht wordt genomen. Mocht dat niet lukken, dan kan hij de vergunning op grond daarvan afwijzen. “Maar dat hangt ook af van het plan van de organisatie.” Aboutaleb roept ze op: “Wees creatief.”