Voor het binnenhalen van nieuwe leden zijn de terrassen van groot belang, zeggen de verenigingen. Alleen: de gemeente maakt geen uitzonderingen op de corona-regelgeving, dus wordt het lastig om een terras te bouwen zoals ze gewend zijn, blijkt uit de beantwoording van raadsvragen. De meeste verenigingen hebben normaal gesproken geen terras en vragen voor de Eurekaweek een evenementenvergunning aan. Die vergunningen worden vanwege corona nergens in Nederland vergeven.

‘Veel te klein’

Wat wel mag: een gevelterras. “Een studentenvereniging zien we als een horeca-inrichting”, vertelt de woordvoerder van wethouder Said Kasmi (Onderwijs). “Horeca-inrichtingen mogen, zonder dat dat op hun vergunning is ingetekend, een gevelterras voeren – uitzonderingen daargelaten. Een gevelterras betekent dat er langs de breedte van het pand tafeltjes en stoeltjes neergezet mogen worden. Dat mag normaal gesproken drie meter diep zijn, maar er moet wel doorloopruimte overblijven op de stoep.” Rotterdam geeft horecaondernemers toestemming om die tijdens corona twee keer zo groot te maken. Dus: “Maximaal zes meter diep.”

SSR-voorzitter Jelle Mooij was daar al van op de hoogte. “Dat is op zich leuk en daar gaan we gebruik van maken. Maar het lost het probleem van ruimtegebrek ten opzichte van het terras wat we normaal gesproken mogen bouwen niet op. Het voorgestelde gevelterras is veel te klein om fatsoenlijk eerstejaars op te kunnen ontvangen.”

nsr terras eurekaweek 2019 maandag foto Amber Leijen (4)
Het terras op het Eendrachtsplein van studentenvereniging NSR in 2019. Beeld door: Amber Leijen

Uit de beantwoording van de D66-vragen blijkt bovendien dat verenigingshuizen die een of meerdere Eurekaweeklopers willen laten slapen in hun huis, daarvoor toestemming moeten vragen bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de gemeente is dit normaal beleid wat niets met de noodverordening over corona te maken heeft. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld studentenvereniging NSR. Zij vertelden dat ze studenten wilden laten logeren in verenigingshuizen.

‘Logeerregeling gaat te ver’

Raadslid Elene Walgenbach (D66) heeft naar aanleiding van de antwoorden van de wethouder een raadsdebat aangevraagd voor donderdag. “Ik hoop dat de gemeente duidelijkheid kan creëren voor de verenigingen en dat ze de verenigingen maximaal faciliteren. Wat betreft de logeerregeling: dat gaat te ver. Als ik iemand over de vloer heb om te logeren, vraag ik dat ook niet aan bij de Veiligheidsregio. En ik hoop ook dat het lukt om fatsoenlijke terrassen te regelen. Al kan de persconferentie van Rutte vanavond kan de zaken ook weer veranderen. Het is afwachten.”

Laurentius-jacuzzi

Lees meer

Eurekaweekterrassen van studentenverenigingen op de tocht

De tijdelijke terrassen die de studentenverenigingen normaalgesproken bouwen tijdens de…