Een van de presentatoren vraagt viroloog Marion Koopmans: “Van een schaal van 1 tot 10, hoe goed is het virus nu in kaart gebracht?” Koopmans reageert: “Nul komma nul, nul. Een virus zoals dit virus, zeker als het zo blijft circuleren, blijft veranderen.” Dus zullen de virologen continu bezig moeten zijn met het in kaart brengen van het virus, stelt Koopmans.

Koopmans en haar ploeg zien bijvoorbeeld in de manier waarop het virus is binnengekomen al verschillende varianten, maar weten niet precies wat dat betekent. “Betekent het dat de eigenschappen verschillen? De hele batterij aan eerste testen (om het virus te karakteriseren, red.) moeten we dan eigenlijk opnieuw doen.”

Voorbereiden op volgende golf

“We staan aan het begin van een heel lange lijn van nieuw onderzoek”, zegt ze. Bij het Erasmus MC zitten de virologen ‘op het front van de kennis die er wel is’, doordat ze al langer onderzoek doen naar coronavirussen. “En eigenlijk moeten we gewoon bescheiden zijn: we kunnen heel veel qua onderzoek, maar het virus stoppen niet.”

Over hoe zeker het is dat er binnen een jaar wel een vaccin is, zegt Koopmans: “Daar zijn geen garanties voor. Er wordt wel hard aan gewerkt.” De eerste golf lijkt nu onder controle, maar we moeten ons voorbereiden op de volgende, stelt ze. Daarvoor zou ze zeker niet alleen op een vaccin gokken.

Bloedplasma

Wat werkt dan wel op korte termijn? “We kunnen misschien toch iets wat sneller werkt bij die hele kwetsbare groepen, de ouderen, bedenken. Bijvoorbeeld de studie die hier (bij het Erasmus MC, red.) gestart is met plasmatherapie.” Dat zou misschien ook preventief kunnen gebeuren, stelt Koopmans voor.

Bij plasmatherapie wordt bloedplasma van mensen die al besmet zijn geweest en hersteld zijn, ingebracht bij mensen die nog ziek zijn. Het idee dat Koopmans in de podcast poneert is om het plasma in te brengen bij de risicogroepen vóórdat ze ziek worden. “Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter.” Een optie die we ‘vooral gewoon moeten uitproberen’.

De podcast maakt deel uit van een serie van het Rotterdamse academische ziekenhuis. In deze aflevering spreken de presentatoren met Koopmans over het virus dat momenteel de wereld in zijn greep houdt.

Beluister de podcast Bron: open.spotify.com
Lees 2 reacties