Half maart vertelde de Rotterdamse onderzoeker en Spinozaprijswinnaar Frank Grosveld, naar aanleiding van de voorpublicatie op de website BiorXiv, tegen Erasmus Magazine over het onderzoek. Het team van Bosch en Grosveld maakte gebruik van een collectie antilichamen die het eerder had ontwikkeld tegen andere coronavirussen waaronder het SARS-coronavirus, die in Utrecht nog in de vriezer lagen. Eén daarvan bleek te werken tegen het virus dat momenteel rondwaart.
De wereld is inmiddels al even in de greep van Covid-19, hoe is dat voor jullie als onderzoekers?
“Pittig. We zijn 24/7 met onderzoek naar de bestrijding van het coronavirus bezig. Eerst dachten we dat het een sprint was, maar uiteindelijk realiseer ik me dat we een marathon lopen op sprintsnelheid. Het is behoorlijk uitputtend, maar dat is klein leed. Het geeft vooral veel voldoening om onderzoek te doen naar een virus dat de wereld teistert.
“Juist op coronavirologen als ons wordt een enorm beroep gedaan, omdat maar weinig virologen zich op die virussen hebben toegelegd. Coronavirussen waren in het verleden nooit een groot medisch probleem. Nu ze dat wel zijn, krijg ik duizenden mails van over de hele wereld. Wetenschappers, onderzoeksinstellingen, bedrijven, allemaal willen ze kennis ophalen bij ons, omdat wij al jaren onderzoek doen naar de verschillende coronavirussen.”
Is de huidige publicatie in Nature Communications een nieuwe mijlpaal?
“Nu het door de vakbroeders goed genoeg is bevonden voor publicatie – en daar zitten hoge eisen aan – krijgt het onderzoek extra waarde. Dat had wat voeten in de aarde, maar is uiteindelijk gelukt. En dat is super, we zijn er ontzettend blij mee. Maar het uiteindelijke doel is mensen helpen, dan creëer je pas écht waarde.”
Onze primeur over jullie onderzoek heeft toch hopelijk geen zaken kapot gemaakt?
“Ik was erdoor verrast. Op zaterdagochtend werd ik wakker en zag ons eigen onderzoek ineens op allerlei nieuwssites staan. Dat bracht een behoorlijke storm aan telefoontjes en e-mails op gang waar ik niet op voorbereid was, maar uiteindelijk bracht het vooral veel goeds. Zoveel aandacht krijg je zelden. Mede omdat jullie ook in het Engels publiceren is de kennis wijd verspreid. De samenvatting van de voorpublicatie van ons artikel is zo’n 300.000 keer gelezen, dat is ongekend.”
Wat is de stand van zaken wat een medicijn of test betreft?
“De publicatie is een eerste bemoedigende stap richting een eventuele therapie. Het antilichaam kan helpen in de strijd tegen het virus, omdat het juiste antilichaam een infectie stopt. Maar daarvoor moeten we eerst een farmaceut aan boord zien te krijgen om de veiligheid en werkzaamheid in mensen aan te tonen, en om de productie van het antilichaam op te schalen. Gesprekken daarover lopen, maar voordat het allemaal rond is en op de markt, zijn we minstens een aantal maanden en mogelijk nog wel een jaar verder.”
“Het mooie aan de vondst is dat de antistof enerzijds preventief kan werken. De toediening van het antilichaam voorkomt in zo’n geval ziekte. Anderzijds kan het werken als medicijn als iemand gediagnosticeerd is met het virus en is het bruikbaar voor een diagnostische thuistest (qua gemak vergelijkbaar met een zwangerschapstest, red.). Maar ook dat kost tijd om uit te zoeken. Zo’n thuistest bijvoorbeeld moet namelijk heel betrouwbaar zijn. Je wil niet dat mensen vals-negatieve uitslagen krijgen en de straat op gaan met het virus.”
Is dit het eerste werkzame antilichaam?
“Ja. Dat komt doordat we het, zoals Grosveld zei, al in de vriezer hadden liggen vanwege onderzoek naar eerdere coronavirussen. Er liggen inmiddels ook pre-publicaties klaar van anderen over antilichamen die de infectie van dit coronavirus voorkomen, maar wij hadden de eerste pre-publicatie en zijn nu de eersten die zo’n antilichaam officieel gepubliceerd hebben gekregen. Het bijzondere aan dit antilichaam is dat het op een deel van het virus reageert dat niet snel muteert; het slaat aan op het eerdere SARS coronavirus en op het huidige. Dat vergroot de kans dat het ook tegen eventuele toekomstige verwante coronavirussen – die al in dieren rondwaren – kan werken.”
Het antilichaam,tegen covid 19 van ERASMUS, is bijna het zelfde, as ( IPILIMUMAB+NIVOLUMAB)? zijn ook monoclonal antibody? Denk ik.Kan iemand met behandeling,( ipilimumab+nivolumab) krijgen zelf de efect, als het antilichaam tegen covid 19?
Hou het in godsnaam in Nederlandse handen. Verkoop het niet aan het buitenland. Hou die kennis in Nederland. Zorg dat hier de farmacie het maakt. En niet naar China of India.
Geweldig onderzoek, EMC krijgt hiervoor vast een keer de Nobelprijs. Nederland is super trots. Is het ook te gebruiken voor vaccinatie, aangezien veel mensen Dhr Gates niet meer vertrouwen!
Met vr groet,
Mv Kerkhof
Een medicijn? Als dat zo is dan zal er vermoedelijk weer de kop ingedrukt worden. De overheid wilt het vaccin. Het volk wilt een medicijn
Van harte gefeliciteerd! Yay! Dit is prachtig nieuws.
Zo zou het dus ook kunnen zitten… Dat zou kunnen verklaren waarom ik en de leden van mijn gezin wel de klachten maar niet de ellende van de longontsteking kregen. Zie onderstaand artikel.
ANTISTOFFEN BESCHERMING NIET ALTIJD TEGEN CORONAVIRUS
• 8 april Artikel uit dagblad van het Noorden
• Arend van Wijngaarden
• Groningen
Viroloog Coretta Van Leer van het UMCG. Foto: Corné Sparidaens
Direct dit artikel delen:
•
• • Heeft een immuumtest of een app wel nut? Misschien zijn mensen die alleen milde klachten van het coronavirus hebben gehad daarna toch niet helemaal beschermd. Een antistoffen-test naar het coronavirus hoeft dus niet alles te zeggen. Maar hoe het precies zit? Er wordt volop onderzoek naar gedaan.
,,Ik kan over de immuniteit zo wel een uur praten’’, zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend op vragen van de Tweede Kamer. Een ding is al: ,,Over het algemeen zijn mensen niet levenslang beschermd bij longvirussen, maar slechts een paar jaar.’’
Dus de zogenoemde serologische test, die antistoffen in het bloed vindt, heeft misschien niet zo veel nut. En het registreren van iedereen met antistoffen via een app, om daarmee langzamerhand een uitweg uit de ‘intelligente lockdown’ te vinden, zou dan ook niet veel zin hebben.
‘Afweer tegen virussen is nu eenmaal erg ingewikkeld’
Viroloog Coretta Van Leer van het UMC Groningen wijst erop dat de menselijke afweer tegen virussen nu eenmaal erg ingewikkeld is. ,,De verleiding is groot om alleen naar antistoffen te kijken. Want die zijn gemakkelijk aan te tonen in een test. Maar in werkelijkheid gaat het niet alleen om die antistoffen. Bij het immuunsysteem gaat het ook om cellen die ‘leren’ om virussen af te weren.’’
Die cellen zijn alleen veel lastiger aan te tonen in een test. ,,Je moet er warm bloed voor hebben en een grotere hoeveelheid dan alleen bij de antistoffen-test’’, legt Van Leer uit. ,,Er wordt nu veel onderzoek gedaan naar die cellulaire afweer tegen dit coronavirus.’’
De wetenschappers weten er nog niet genoeg van. Maar er moet nu wel gehandeld worden om het virus in toom te houden. ,,Antistoffen beschermen niet altijd’’, weet Van Leer. ,,Er zijn ook virussen zoals HIV waartegen een mens wel antistoffen kan hebben, maar die niks doen.’’
Je kan niet twee keer geïnfecteerd worden met Covid-19
Het zou ook kunnen dat mensen die minder ziek zijn geweest van dit coronavirus juist een goede cellulaire afweer hebben, zoals Van Leer het noemt. ,,Dan heeft het lichaam weinig antistoffen aangemaakt, juist omdat ze toch al zo’n goede cellulaire afweer hebben. Dat is bij de eerste SARS in 2003 ook gevonden. Mensen die meer op een cellulaire manier reageerden op dat virus, werden minder ziek dan mensen die op de antistoffen-manier reageerden.’’
Een ding is wel hoopvol. Muizen kunnen niet twee keer geïnfecteerd worden met Covid-19. ,,We zijn natuurlijk niet hetzelfde als muizen, maar als je muizen wel twee keer kon infecteren zou dat een slecht teken zijn’’, zegt Van Leer.
Reageren niet meer mogelijk.