Bron: www.youtube.com

In het ziekenhuis is een enorme hoeveelheid beschermingsbrillen en maskers nodig. “De Centrale Sterilisatie Afdeling steriliseert normaal instrumentarium van de operatiekamers, maar nu ook brillen en maskers. “Er is een groot tekort hieraan, dus het is heel belangrijk dat we dat kunnen hergebruiken”, vertelt Robbert-Jan Raad in zijn vlog.

Bij de CSA komen honderden brillen per dag binnen, afkomstig van verschillende afdelingen. “Het frame van een bril was al herbruikbaar, normaal gooien we de glazen weg maar die reinigen we nu industrieel”, vertelt CSA-medewerker Björn. “Ook krijgen we brillen gedoneerd, die reinigen we hier ook.”

Noodvoorraad

In een speciale ‘wasmachine’ worden normaal gesproken complete operatiekamerkarren gewassen. Maar nu gaan de brillen er ook in. “Daarvoor hebben we de karren opnieuw moeten inrichten. Er kunnen nu ongeveer driehonderd brillen op. Die moeten we eerst laten uitwasemen, daarna sturen we ze terug naar de afdeling.” De CSA reinigt nu ook gebruikte gezichtsmaskers. “Eerst controleren we ze optische op reinheid, daarna gaan ze in de machine om te steriliseren”, zegt Björn. Voorlopig worden de gerecyclede gezichtsmaskers nog niet gebruikt. “Dat doen we alleen als backup. Als alle nieuwe maskers op zijn hebben we hier alvast een noodvoorraad.”

vlcsnap reanimatie merve rousian Erasmus MC vlog AED

Bekijk de vlog van gisteren van Merve

Studenten op de IC: De eerste echte reanimatie van Merve

Geneeskundestudent Merve Rousian had al wel vaker reanimaties geoefend op een pop. Maar…

Tijdens de coronacrisis volgt EM geneeskundestudenten die aan het werk zijn op de intensive care van het Erasmus MC, waar veel coronapatiënten worden behandeld. Wekelijks vertellen Merve RousianRobbert-Jan RaadBritt Hoeven en Jasper Klasen over hun ervaringen. Bekijk alle vlogs >>