Zafar roept studenten op om hun persoonlijke ervaringen, commentaar en eventuele frustraties op het online onderwijs aan de EUR met haar te delen. “Ik probeer patronen te herkennen in hun opmerkingen, en die kunnen we weer gebruiken om het onderwijs te verbeteren. Ook zie ik mijn onderzoek als een uitlaatklep voor studenten: soms moet je gewoon even je verhaal kwijt. Dat kan bij mij.”

Wil je je persoonlijke ervaringen, commentaar of frustraties delen met Farshida Zafar. Mail haar dan of gebruik de hashtag #LearningOnlineVSCorona op sociale media.

Actief luisteren

Het onderzoek loopt pas een week, maar Zafar heeft inmiddels vijf studenten geïnterviewd en van een grotere groep reacties ontvangen. Daaruit ontstaan al de eerste patronen. “Wat ik relatief vaak tegenkom, is dat studenten nu meer moeite hebben met actief luisteren. Bij een hoorcollege heb je nog iemand naast je zitten die je even kan vragen wat de docent nu precies zei, of wat je medestudent ervan vindt. Nu zit je te staren naar een scherm. Dat vergt nogal wat van je brein en is het best wel lastig om je aandacht bij te houden.”

Een ander heet hangijzer voor studenten is de onduidelijkheid over de tentamens. “Ze willen gewoon heel graag weten waar ze aan toe zijn. Daar komt bij dat studenten zich zorgen maken over thuistentamens: niet iedereen heeft goede apparatuur of een goede verbinding, maar ook niet iedereen heeft thuis de rust en ruimte voor zo’n tentamen. Soms zijn daar te veel prikkels, ook om te studeren.”

'Enorme rotsituatie'

Zafar is zelf pionier op het gebied van nieuwe, digitale vormen van onderwijs, maar spreekt desondanks van een ‘enorme rotsituatie’. “Misschien kun je dat wat diplomatieker opschrijven, maar dat is het wel. Uiteraard vanwege de quarantaine als gevolg van de pandemie, maar ook voor het onderwijs zelf. Onderwijs is niet alleen maar opdrachten maken, kennis verwerven en toepassen, het is ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling.  Interactie met medestudenten en docenten. Daar hoort ook het bezoekje aan de campussupermarkt bij, of deelname aan activiteiten bij een vereniging. Gesprekken met medestudenten of een docent op de gang. Dat ben je nu allemaal kwijt. Online onderwijs is nu een uitkomst maar niet het antwoord op alles. Bovendien is er ook nog een leven na de coronacrisis en door middel van het onderzoek kunnen wij in ieder geval achterhalen wat de best practices en de worst mistakes zijn.”

(tekst gaat verder onder de video)

In Erasmus TV lieten studenten hun mening horen over online onderwijs. Bron: www.youtube.com

En dan is er nog het probleem van toegang tot soft- en hardware, bijvoorbeeld bij videogesprekken. “Met een gratis Zoom-account moet je na veertig minuten opnieuw inbellen. Microsoft Teams, Skype en andere software pakketten zijn er uiteraard ook, maar dat moet je wel weten en daarnaast ook de juiste hardware voor in huis hebben. Maar zelfs als je dat allemaal hebt, ben je nog nergens als je geen stabiele internetverbinding hebt. “

Investeringen in digitaal onderwijs

In het recente verleden is flink geïnvesteerd in de infrastructuur voor digitaal onderwijs, vertelt Zafar. Daar prijst ze de universiteit voor. “Wij staan er als EUR in vergelijking met andere universiteiten echt heel goed voor. De investeringen in de studio in Polak, Community for Learning and Innovation  en de learning innovation teams bij de faculteiten betalen zich nu uit. Faculteiten waren daardoor al mee bezig met online onderwijs, korte kennisclips en meer. Dat scheelt nu enorm.”

Ondanks de problemen die er zijn, wil Zafar ook een pluim geven aan de EUR community en in het bijzonder de docenten, de collega’s in de studio en de mensen van IT. “Al die mensen werken verschrikkelijk hard. Echt chapeau.”

Kijk naar Farshida Zafar bij Erasmus Tv

Erasmus TV: Eurekaweek nog op de planning en zo denken studenten over online onderwijs

Farshida Zafar, projectleider bij innovatieplatform Erasmus X, verzamelt ervaringen van…

Lees één reactie