arjan paans_liggend
Arjan Paans

Ook wij waren een beetje trots toen we de mededeling van het kabinet lazen waarin journalisten in één adem werden genoemd met verpleegkundigen, onderwijzers en vuilnismannen. Waardering voor onafhankelijke journalistiek is immers lang niet altijd vanzelfsprekend. Teruglopende advertentie-inkomsten en kleinere redacties spelen onze beroepsgroep al jaren parten. Terwijl er toch zoveel te onderzoeken blijft.

Als onafhankelijk universiteitsmedium heeft EM de opdracht om onafhankelijk en kritisch verslag te doen van alles wat zich op en rond de universiteit afspeelt. Wij mogen, nee moeten de macht controleren en onze lezers informeren over alles wat zich op en rond de universiteit afspeelt. Dus ook bij de huidige virusuitbraak zijn we op onze post, al werken we om het besmettingsrisico te beperken, wel veel vaker thuis en houden we ons op de redactie zoveel mogelijk afstand.

Half miljoen bezoekers

Tijdens deze coronacrisis blijkt eens te meer hoe belangrijk een goede nieuwsvoorziening is. Studenten en medewerkers kunnen onze toch al goed bezochte website geen dag missen. Het nieuws van afgelopen weekend over de vondst van een antilichaam tegen het virus door Rotterdamse en Utrechtse wetenschappers werd de afgelopen week een half miljoen keer gelezen en overgenomen door tal van media in binnen- en buitenland.

Nieuw deze week is het dagelijkse tv-programma dat Erasmus Magazine samen met de afdeling marketing en communicatie en de Community for Learning and Innovation produceert. Ook de komende tijd zal Erasmus TV met grote regelmaat updates verzorgen, al moeten de technici nog even uitvogelen hoe we dat bij een eventuele totale lockdown voor elkaar krijgen. Natuurlijk brengen we nieuws, maar ook willen we verslag doen van de manieren waarop studenten en medewerkers in een onzekere periode omgaan met de nieuwe, hopelijk tijdelijke, werkelijkheid.

Verlies

Voor veel studenten, zeker de internationale, zijn het stressvolle weken. Het verlies van structuur en sociale contacten, maar ook van inkomsten door het wegvallen van bijbaantjes, zorgen naast de angst voor het virus, voor veel extra spanning. Het is belangrijk dat de overheid ook daar rekening mee houdt in zijn verder toch ruimhartige compensatiebeleid, zoals de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United eisen. De huidige crisis zal naar verwachting niet de laatste zijn en op de universiteiten studeren nu de knappe koppen die kunnen helpen de oplossingen van morgen te vinden.

Een lichtpuntje in deze donkere weken periode is hoe onderwijs- en vergaderactiviteiten zich binnen een week bijna geruisloos naar de online omgeving hebben verplaatst. Natuurlijk soms nog met horten en stoten, maar het werkt. Weg zijn de overvolle snelwegen en drukke vergaderzalen, en online vergaderen blijkt soms ook nog verrassend efficiënt. Natuurlijk missen we onze afspraken in koffietentjes en restaurants, maar een boswandeling of vergadering in het park met voldoende afstand moet – voor eventjes – ook kunnen.

Hoe lang deze situatie nog duurt, kan niemand zeggen. Maar dat de wereld waarin we na deze crisis zullen leven, voorgoed is veranderd, is geen gewaagde voorspelling.

Een ding is zeker: ook dan zal bij Erasmus Magazine het licht branden.

Arjan Paans is interim-hoofdredacteur van Erasmus Magazine