Zoek je nog meer informatie en een geschiedenis van het verloop van de crisis in relatie tot de universiteit, lees dan ons coronavirus-dossier.

Boete voor je boeken?

Boeken bieb bibliotheek
Beeld door: Jessica Ruscello (Unsplash)

15:37 – Mocht je thuis nog boeken hebben van de bibliotheek en je zorgen maken over de sluiting van de UB, dan is er goed nieuws. “De Bibliotheek geeft al sinds enkele jaren geen boetes meer. Om ervoor te zorgen dat je account niet wordt geblokkeerd omdat je een boek te lang laat liggen, verlengt het bibliotheeksysteem uw uitleenperiode automatisch”, schrijft een bibliotheekmedewerker in een reactie op vragen van studenten. Meer informatie is te krijgen via [email protected].

Oplossing voor 22 tentamens bij EUC

15:11 – Wat betekent de corona-epidemie voor docenten en onderzoekers? Zijn ze in staat om vanuit huis te werken en gaan alle colleges wel door? Gera Noordzij van het Erasmus University College (EUC) zag 22 tentamens in de agenda staan voor deze week, maar vond een oplossing.

Gera Noordzij EUC

Lees meer

Gera Noordzij van EUC: ‘Je kan live meekijken of de student aan het spieken is’

Wat betekent de corona-epidemie voor docenten en onderzoekers? Zijn ze in staat om vanuit…

Beste social-distancing-activiteit

14:40 – De hele campus is nagenoeg uitgestorven, maar naast Park Noord worden nog ballen heen en weer geslagen. “De beste social distancing-sport die je op dit moment kunt doen!”, lacht de Belgische Nicolas.

Tennis op de campus corona

Lees meer

Tennissen op de campus: ‘De beste social distancing-sport die je nu kunt doen!’

Bericht vanaf een nagenoeg lege campus: (internationale) studenten slaan hun laatste…

Erasmus TV aflevering 2

14:14 – Te gast zijn wederom collegevoorzitter Hans Smits en rector Rutger Engels. Het gesprek gaat onder andere over de historische televisietoespraak van Mark Rutte, de vraag of het bindend studieadvies op de helling moet, en hoe de universiteit online onderwijs kan ondersteunen.

Bron: www.youtube.com

Alternatief voor Microsoft Teams en Skype

14:05 – Vanmorgen meldde Microsoft dat hun videovergadertool Teams met overbelasting kampte. Natuurlijk zijn er allerlei opties, behalve Teams kun je ook Zoom, Skype of Google Meet gebruiken, maar SURF, de ict-organisatie voor het hoger onderwijs, biedt nu ook zijn eigen medium aan om te proberen, speciaal voor onderwijsinstellingen op videobelpilot.surf.nl.

Bron: twitter.com

Kapotte microfoon

technicus michael loopt over de campus

13:45 – Als er 148 online colleges op een dag gegeven worden gaat er ook wel eens iets mis. Technicus Michael heeft haast en loopt in stevige tred de campus over. “Ze zijn een college aan het livestreamen en de microfoon begaf het, dus ik moet daar nu zo snel mogelijk heen om het te regelen.” Michael is met zijn collega’s verantwoordelijk voor alle techniek. Dat is in deze dagen nóg belangrijker dan het altijd al is.

Onzichtbare topdrukte bij de servicebalie

11:59 – Topdrukte bij het Erasmus Student Service Centre (ESSC), dus tijd om vragen te beantwoorden hebben ze niet. Vanochtend al zeventig, tachtig telefoontjes. En dan hebben we het niet eens over de mail. De medewerkers van het ESSC hebben ook zo hun maatregelen genomen, blijkt uit de posters die ze opgehangen hebbben.

'Overleg over BSA'

11:10 – In de tweede aflevering van Erasmus TV, die later vandaag verschijnt, waren opnieuw bestuursvoorzitter Hans Smits en rector Rutger Engels te gast. Wel voor het laatst samen, want vanaf dinsdag zullen de heren afwisselend op de campus aanwezig zijn om het besmettingsgevaar te beperken.

Engels kondigde aan dat komende week overleg is over het Bindend Studie Advies. De Hogeschool Rotterdam kondigde al aan het BSA hangende de coronacrisis op te schorten. Engels gaf aan te snappen dat het al dan niet halen van het voor het BSA benodigde aantal punten voor extra stress kan zorgen bij studenten. “Daar moeten we een oplossing voor zoeken.”

Volgens de leden van het CvB wil de universiteit alles op alles zetten om de online educatie te versnellen. Smits: “Als het nodig is, zullen we daar extra in investeren.” Engels: “Onder deze omstandigheden is het voor studenten belangrijk een goede structuur van de dag te hebben. Als je alleen Netflix kijkt of alleen boeken leest, wordt het best wel saai. Het helpt om de dag door te brengen met online lessen.”

Volgens Engels zijn docenten in hoog tempo bezig om dit mogelijk te maken. “Gelukkig hebben we met het Community for Learning Innovation een geweldige infrastructuur opgezet, die docenten ook steeds beter weten te vinden. Gisteren zijn al 148 online colleges gegeven.”

Vragen over corona

Maandag was de eerste editie van Erasmus TV, een speciale dagelijkse talkshow met gasten over het coronavirus.

Bron: www.youtube.com

Banaan

9:16 – Zoek je als docent nog motivatie om studenten de virtuele colleges in te trekken, doe dan als Jessica Duncan! (van Wageningen University)

Bron: twitter.com

Online tips

9:03 – Gerard Baars, directeur van het instituut RISBO, geeft op twitter advies aan docenten over hoe ze online les kunnen geven.

Bron: twitter.com

Geneeskundestudenten

8:52 – Door de coronacrisis draait het Nederlandse zorgpersoneel overuren. Laat verpleegkunde- en geneeskundestudenten een handje helpen, zeggen verpleegkundigen en artsen.

onderwijscentrum faculteit geneeskunde erasmus mc job zomerplaag

Lees meer

‘Laat studenten verpleegkunde en geneeskunde bijspringen’

Veel studenten geneeskunde en verpleegkunde zeggen al dat ze graag willen helpen.

Boodschappen voor zijn ouders

8:34 – Elke dag vertelt een onderzoeker of docent over de gevolgen van de corona-maatregelen voor hem of haar persoonlijk en in het werk. Gisteren sprak EM met Tim de Mey, universitair docent bij de Erasmus School of Philosophy. Hij is op dit moment in Gent om zijn ouders te helpen met de boodschappen.

tim de mey kerkje corona speelser

Lees meer

Filosoof Tim de Mey: ‘Ik doe de boodschappen voor mijn ouders, want die zitten in zelfquarantaine’

Wat betekent de corona-epidemie voor docenten en onderzoekers? Zijn ze in staat om vanuit…