Voor de eerste keer in dertig jaar organiseert de EUR tentamens in Ahoy. “Vandaag maken er 7.035 studenten tentamens”, zegt een woordvoerder van de universiteit. “De tentamenzalen op de campus zitten al helemaal vol.” Vanaf zeven uur ’s ochtends is de afdeling Professional Services van de EUR bezig geweest met het voorbereiden van het tentamen in het concertgebouw. “We verhuisden spullen van de campus hiernaartoe en huurden klapstoelen en wedstrijdklokken.”

Relaxte studenten

Studenten Nienke, Emma en Brechtje staan bij de ingang van de tentamenzalen. Ze zijn ingehuurd door de EUR om studenten te begeleiden naar de zaal. “Sommige studenten, vooral internationals, zijn hier nog nooit geweest”, vertelt Nienke. “Dus we willen er graag voor zorgen dat ze niet in een verkeerde zaal terechtkomen.” Gelukkig was van stress nauwelijks iets te merken, zag Nienke vanochtend. “De studenten zagen er heel relaxt uit”, lacht ze. “Er zit een supermarkt tegenover Ahoy en zeker een op de tien studenten haalde even een kaasbroodje voordat ze naar binnen gingen.”

WhatsApp Image 2019-12-20 at 17.40.32
v.l.n.r. Studenten Nienke, Emma en Brechtje begeleiden de studenten naar de zalen én delen chocoladerepen uit na het tentamen. Beeld door: Feba Sukmana

'Wat was het moeilijk'

De studenten zijn inmiddels al een uur bezig. Het eerste tentamen, Inleiding in de bedrijfskunde, zit erop en de eerstejaars druppelen de zaal uit. “Wat was het moeilijk, zeg”, vertelt student Bedrijfskunde Jeppe Louwerse. “Ik heb niet goed gestudeerd, maar dat maakt niet uit, ik kan nog een herkansing doen over een paar maanden.” En dat doet hij liever op de universiteit. “De zaal hier was een beetje rumoerig”, vertelt hij. “Het is ook veel verder van mijn studentenhuis in Kralingen.”

Zijn medestudent Hellen Li overweegt ook om een herkansing te nemen. “Ik vond het wel oké, maar ik wil toch een herkansing doen om mijn cijfer te verbeteren. Dat is nog in maart, dus ik heb wel genoeg tijd om goed te studeren.” Over Ahoy is Hellen wel positief. “Niet elke universiteit heeft een tentamen in zo’n concertgebouw, dus stiekem vind ik het toch best wel gaaf.”

Met rolkoffers in de zaal

WhatsApp Image 2019-12-20 at 17.40.32 (1)
Alex gaat gelijk door naar Schiphol.

Ook de studenten van International Business and Administration (IBA) vonden het tentamen pittig. “De vragen zijn zo gedetailleerd. Op een gegeven moment twijfelde ik of mijn antwoorden wel goed waren”, vertelt de Zuid-Afrikaanse Alex Govender. Vanochtend vertrok Alex extra vroeg van huis. “Ik wilde zeker weten dat ik niet te laat was voor het tentamen”, vertelt hij. “En het was maar goed ook, want hoewel deze plek goed bereikbaar is met het ov had ik vertraging, waardoor ik maar net op tijd aankwam.” Veel tijd om terug te denken aan zijn tentamen heeft Alex niet, want hij moet zo meteen de trein halen. “Ik heb mijn rolkoffer mee, want ik moet gelijk door naar Schiphol”, vertelt hij. Zijn vlucht naar Johannesburg vertrekt om 15.10 uur. “Ik ga naar huis om kerst en nieuwjaar te vieren met familie. Verder heb ik niets bijzonder in de planning, gewoon op het strand liggen en niet denken aan studie of moeilijke dingen.”

Geen straf

WhatsApp Image 2019-12-20 at 17.40.32 (2)
Capucine en Alice vertrekken ook vanmiddag naar hun land Frankrijk.

De Franse Capucine Bora, eerstejaars IBA, kwam ook vanochtend de tentamenzaal binnen met haar rolkoffer. “Ik neem zo de trein naar mijn ouderlijke huis. Ik heb niets gepland voor de vakantie, maar mijn ouders wonen in Parijs, dat is dus geen straf.” Tentamen in Ahoy vindt de international ook geen straf. “Ik heb het vrij goed gedaan, denk ik. Alleen de examenhal was zo koud. Ik wilde mijn jas aantrekken, maar het was zo onhandig om het tentamen te doen in een dikke winterjas.”

Haar studiegenoot Victoria Geenen had geen last van de kou. “Ik vind het leuk om hier een tentamen te doen, want meestal zitten we in een grote zaal van het Van der Gootgebouw. Dit is toch spannender.” Een andere IBA-student, Roos de Vries, beaamt dat. “Het is inderdaad leuk voor een keer. Mensen komen uit het hele land naar Ahoy voor concerten en je kan nu wel zeggen: ‘Sorry, maar ik heb daar een examen gehad’. Dat is toch wel grappig.”

Lees 3 reacties