De politie vertelde me dat ze me niet konden helpen, omdat ze voorrang moeten geven aan het oplossen van grotere misdaden, en ik heb niets meer gehoord van de campusbeveiliging. Ze kunnen de indringer opzoeken op de videobeelden van de beveiligingscamera’s, omdat ik een beschrijving en het exacte moment van het incident heb doorgegeven. Ze hebben ook een kentekennummer en de precieze locaties waar mijn iPhone en die van iemand anders zijn gevonden in Schaerbeek, Brussel (op zijn zachts gezegd niet een van de veiligste plaatsen in Europa). Het is niet genoeg om dit voorval weg te wuiven als een uitzonderlijke situatie, als er daarna nog minstens drie andere diefstallen hebben plaatsgevonden.

laptop bibliotheek_feba

Lees meer

‘Criminele bende actief op de universiteit’

Georganiseerde groepen van buiten de universiteit zijn volgens adviseur Safety and…

Wat is het nut van meer camera’s op de campus als ze niet worden gebruikt en er niet op incidenten wordt gereageerd? Het feit dat er buiten waarschijnlijk meer beveiligingscamera’s worden opgehangen, is geen oplossing van het probleem. Ten eerste kijkt de beveiliging niet naar de camerabeelden. Ik kreeg te horen dat alleen de nachtploeg ging kijken om te zien of ze iets konden vinden dat verband hield met de diefstal en dat ze het alleen zouden doorgeven aan de politie als daarover contact op werd genomen. Ten tweede, zoals de beveiliging zelf ook al zei, willen mensen niet het gevoel hebben dat ze in een Orwelliaanse wereld leven waar ze voortdurend worden gefilmd, vooral niet wanneer ze stiekem chocola aan het eten zijn of staan te trillen van alle koffie die ze hebben gedronken tijdens een negen uur durende studiesessie.

Ik wil niet te materialistisch overkomen. Ik had een dure iPhone die ik niet echt nodig had. Deze gebeurtenis leidt er misschien toe dat ik me nog bewuster wordt van mezelf en mijn omgeving. En deze situatie maakt discussies mogelijk. Ik heb de afgelopen weken met docenten, studentadviseurs en studenten gesproken en ik denk nu: waarom wil de universiteit open zijn en wat betekent dat nou eigenlijk?

Polakgebouw-heropening-3-april-2018-foto-Marko-de-Haan-7

Lees meer

VVD stelt vragen over de criminaliteit op campus Woudestein

Vanwege het hoge aantal diefstallen op de EUR vraagt de VVD Rotterdam zich af of de…

Activiteiten en evenementen in de universiteit openstellen voor het algemeen publiek? Klinkt goed. Een diverse en internationale omgeving stimuleren? Ik ben er helemaal voor. Streven naar een rustige plek waar mensen hun kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen? Ja, graag!

Maar als de universiteit zichzelf zou respecteren, zouden ze niet de deur openzetten en iedereen binnenlaten zonder duidelijk te maken wat de bedoeling is. Bovendien kun je ook niet zomaar zeggen dat je soms voor iedereen geopend bent en soms voor een bepaalde groep, zoals we hebben gezien tijdens de controle van de studentenpassen in de laatste twee weken van het academische jaar. Mensen die voortdurend naar je toe kwamen om je ID te controleren zorgden voor onrust onder studenten tijdens een stressvolle examenperiode. Ik vind dat de universiteit zo onbedoeld ongeregeld overkomt wat betreft de studieplekken en weinig status en zelfrespect toont.

Neem Codarts bijvoorbeeld. Deze kunstschool is open voor het publiek en is heel gastvrij, maar laat niet zomaar iedereen de bibliotheek en de gebouwen in. Een tweede voorbeeld is Erasmus University College. Hier gelden strengere regels voor wie het gebouw mag betreden. Laten we eerlijk zijn: we betalen voor deze diensten, dus zouden veiligheid en stille, warme studieplekken standaard moeten zijn en buiten kijf moeten staan.

Er zouden behulpzame beveiligers over de campus moeten lopen die laten zien dat ze aanwezig zijn en aandachtig opletten, terwijl ze nu in een hok bij de parkeerplaatsen zitten. Misschien moeten de opzichters, die in groepjes rondlopen en je een uitbrander geven als je je fiets niet netjes hebt neergezet, ook worden getraind om de algemene veiligheid op de campus te bewaken? De bibliotheek en andere ruimten moeten tot een bepaalde mate open blijven, maar daadwerkelijke studieplekken zouden alleen toegankelijk moeten zijn met een pas. Toegangspunten voorkomen niet alleen diefstal, maar zijn ook handig in het geval van brand of een ander noodgeval, zodat duidelijk is hoeveel mensen er in het gebouw waren. Als de beveiliging onbevoegden weert uit de gebouwen, is het misschien ook eindelijk niet meer nodig om de bibliotheek uit te kammen op zoek naar een tafel en een stoel.

Mijn vraag is dus: moet er echt eerst iets ergs gebeuren voordat iemand ingrijpt? Wil de universiteit dat op haar geweten hebben? De universiteit lijkt, zoals de situatie nu is, het perfecte doelwit voor allerlei criminaliteit, van kleine diefstallen tot wie weet wat nog meer.

Lees 5 reacties