De kwaliteit van studies Rechtsgeleerdheid ligt in Nederland over het algemeen lager dan bij andere universitaire studies, schrijft de gids. Bij ‘wetenschappelijke vorming’ krijgt geen enkele studie een voldoende, maar ‘zeker de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Erasmus Universiteit scoren hierop ver beneden het gemiddelde’. Rechten aan de UvA kreeg 38 punten van de 100. Beide opleidingen scoren in de gids op geen enkel criterium goed. Als algemene eindbeoordeling krijgt de EUR 55 punten, van alle universiteiten haalde alleen de UvA lager.
Geschiedenisstudies scoren gemiddeld of iets daarboven. “Voor geschiedenis kun je het beste naar de VU of de Erasmus”, schrijft de Keuzegids. De VU scoort dit jaar 68 punten, twee minder dat de Rotterdamse opleiding. Overigens is Geschiedenis niet de studie die in Rotterdam de meeste punten krijgt. Communicatiewetenschappen (met 72 punten een ‘prima alternatief voor toppers Enschede en Wageningen’), Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied (78 punten) en Liberal Arts and Sciences van het Erasmus University College (82 punten) scoren hoger.
Groeipijn bij Rechten
In de Keuzegids van vorig jaar kwam Rechten ook al niet goed uit de verf. De samenstellers gaven destijds een mogelijke oorzaak: de flinke stijging van het aantal studenten. In het collegejaar 2019/2020 begonnen 990 studenten aan Rechtsgeleerdheid bij de EUR, een jaar eerder waren dat nog 730 eerstejaars.
De rechtenfaculteit kan nog geen verklaring geven voor de slechte beoordeling. Studenten beoordelen voor de Keuzegids hun studie en daarop worden de punten gebaseerd. De Erasmus School of Law heeft de beoordelingen per vraag mogen inzien en constateerde volgens een woordvoerder maar weinig verschil met vorig jaar. Toch kreeg Rechten toen 36 punten, 12 punten meer dan dit jaar. Onderwijsdirecteur Piet Scheele gaat met de makers van de Nationale Studenten Enquête om de tafel om te kijken welke punten het meest opvallen.
De beoordelingen voor de Keuzegids is op basis van de Nationale Studenten Enquête en op indicatoren van de universiteiten zelf. Ook het oordeel van experts wordt meegewogen in de totaalscore. De gids wordt aangeboden aan scholieren die een studiekeuze moeten maken.
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…