Rechten krijgt de laagste waardering van alle EUR-opleidingen. Studenten geven de studie slechts 36 van de 100 punten. Vorig jaar was dat nog 44. De grootste problemen zijn volgens de Keuzegids het niveau van wetenschappelijke vorming (drie minnetjes), faciliteiten en toetsing (twee minnetjes).

De Nederlandstalige bachelor Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management krijgt een totaalscore van 48 (twee punten lager dan vorig jaar) en staat daarmee onderaan de lijst van alle bedrijfskundestudies. De faculteit doet het slecht wat betreft de ‘survival van het eerste jaar’, het aantal contacturen en faciliteiten. De docenten krijgen van de studenten zelfs twee minnetjes.

Ook Economie doet het niet goed: met 52 punten laat het alleen Utrecht en Amsterdam achter zich. Acht opleidingen doen het beter. Het is wel een kleine vooruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen de score 48 was. De puntjes van zorg bij Economie zijn het overleven van het eerste jaar, het onderwijsprogramma, het niveau van de docenten, de praktijkgerichtheid en de faciliteiten (allemaal één minnetje).

Kijk en vergelijk

Vergelijk de cijfers van de studies van de EUR in de Keuzegidsen van 2016 tot en met 2019 met elkaar:

In vrije val

Een opleiding die zich sterk verbeterd heeft, is Algemene Cultuurwetenschappen. Waar de Keuzegids vorig jaar op een score van 52 uitkwam, is dat nu 68. Voormalige topper Wijsbegeerte (in 2016 maar liefst 90 punten) is in vrije val: sindsdien is de score ieder jaar gedaald naar 70. Liberal Arts and Sciences wordt het beste beoordeeld van alle EUR-opleidingen (72 punten), maar dat is wel tien punten minder dan vorig jaar.

Gemiddeld scoren de opleidingen de Erasmus Universiteit 57 punten. In 2016 was dat nog 64 punten. De universiteit krijgt als geheel 55 punten van de Keuzegids, daarmee laat Rotterdam alleen de Universiteit van Amsterdam nipt achter zich (54 punten). Wageningen is net als vorig jaar de beste universiteit.

Minder onderwijsruimtes beschikbaar

De rechtenfaculteit kon op deze korte termijn nog geen verklaring geven voor de lage score van de opleiding. De universiteit erkent dat er facilitaire problemen zijn geweest, voornamelijk door de tijdelijke sluiting van het Polakgebouw en door de snelle toename van het aantal studenten. “Het vergt grote inspanningen om dan de studie-ervaring op peil te houden. We houden bij het vastgoedbeleid natuurlijk rekening met de verwachte groei. Voldoende onderwijsruimte en studieplekken zijn voor ons erg belangrijk. We kijken nu naar mogelijkheden om dat te blijven waarborgen, ondanks het feit dat we door onze campusvernieuwing de komende periode over minder onderwijsruimtes kunnen beschikken.”

Verder ziet de universiteit het een stuk zonniger in dan de Keuzegids. “Uit de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête blijkt dat EUR-studenten over het algemeen tevreden zijn met hun universiteit: zowel de studie als de sfeer op de opleiding krijgen ruim een 4 op een schaal van 1 tot 5. Dat geldt ook voor de mate waarin studenten hun opleiding zouden aanraden aan vrienden, familie of collega’s. Op veel gebieden scoort de Erasmus Universiteit dichtbij of op het landelijk gemiddelde”, schrijft een woordvoerder.

Keuzegids

De Keuzegids wordt ieder jaar aangeboden aan scholieren om te helpen bij hun studiekeuze. De beoordelingen worden berekend op basis van de Nationale Studenten Enquête en indicatoren van de universiteiten zelf. Ook het oordeel van experts wordt meegewogen in de totaalscore.