Oud-studenten zouden tegen betaling hun studieschuld uit de systemen van DUO kunnen halen, is het aanbod. Daarvoor rekent het bedrijf een tarief van 10 procent van hun schuld. Het zou binnen enkele werkdagen gebeurd zijn.

Is deze dienst legaal? “Wat denk je zelf? Nee, onze diensten zijn absoluut niet legaal”, staat op de pagina met veelgestelde vragen. “Desondanks bestaan wij al meer dan 15 jaar en onze klantenbase groeit nog altijd!”

Ook diploma's te koop

Klanten kunnen ook diploma’s kopen voor enkele honderden euro’s, die bovendien bij DUO geregistreerd zouden worden. Alleen zorgdiploma’s leveren ze niet. “Wil jij geholpen worden door een dokter die via ons een diploma heeft gekocht? Nee!”

De website is ontdekt door Tweede Kamerlid Harry van de Molen (CDA), die uiterst verbaasd is over de schaamteloosheid. “We hebben zelf niet alle tijd om erin te duiken, dus ik tipte een journalist.”

Hij wil dat de minister uitzoekt wat er aan de hand is. “Persoonlijk denk ik: dit zijn oplichters die misbruik maken van goedgelovige studenten. Maar het moet natuurlijk wel even uitgezocht worden.”

Strafbaar

“De activiteiten op deze site zijn strafbaar en ongewenst en DUO gaat, zoals altijd in voorkomende gevallen, aangifte doen”, laat een woordvoerder weten. De beveiliging van de systemen zou gewoon op orde zijn.

De Telegraaf heeft kort contact gehad met de mensen achter de site en die zeggen dat ze niet hacken. Misschien werkt er een mol bij DUO, suggereert het ochtendblad daarom in de kop. Maar het kan ook zijn dat deze ‘service’ helemaal niet bestaat en dat klanten alleen maar hun geld kwijt zijn.

Lees 2 reacties