“In onze illustratie zie je een koorddanser met lang potlood voor het evenwicht. Het is een verwijzing naar hoe gevoelig politieke spotprenten tegenwoordig liggen. Media als The New York Times kiezen ervoor om ermee te stoppen”, zegt Marc Kolle. Samen met Evalien Lang en Ferry van Steijn vormt hij het tekenaarscollectief ikRotterdam. Maandelijks becommentariëren zij in een beeldcolumn wat ze tegenkomen op de campus.

Poot uitdraaien – Joop Verkamman

Lees meer

Alles kon in de spotprenten van Quod Novum

Snikkels, tepels en maatschappijkritiek van de tentoonstelling van oude cartoons uit de…

Doordat het collectief uit drie illustratoren bestaat, is hun stijl eigenlijk een mengsel van hun verschillende manieren van werken. Wel streven ze naar een gemene deler: “Een directe, soepele tekenstijl zonder al te veel poespas.” Ook hebben ze een gezamenlijke inspiratiebron: het alledaagse leven op de straten van Rotterdam. “We werken het liefst zo veel mogelijk naar die waarneming, maar ook met humor en oog voor de tegendraadse details.”

Humor en een kritische blik op de actualiteit vinden ze belangrijk, zeker bij illustraties voor een journalistiek medium. “Bij andere opdrachtgevers zijn er vaak commerciële randvoorwaarden. EM is kritisch en onafhankelijk waardoor er meer ruimte is voor een tegengeluid.”

ikrotterdam-rat-cemetry

Lees meer

Rat Cemetery

The illustrators of ikRotterdam (IRotterdam) provide monthly comments on what they…