22:30 uur – De laatste Eurekaweekdeelnemers verlaten het terras van SSR-Rotterdam aan de Westersingel. Maar de meesten gaan nog niet naar huis. Via de brug lopen de studenten naar de sociëteit aan de overkant waar grote banners van SSR aan de muur hangen. Langs de metalen hekken staat al een rij, er kan niemand meer bij. Vijfhonderd entrees betekent volle bak en dus wachten tot iemand vertrekt en ruimte maakt voor de volgende. De artiest van vanavond: de Partysquad.

Terwijl leden van de vereniging het terras opruimen, vertellen Loes Baltussen en Nick Veldheer, respectievelijk de preses en lid van de Eurekaweekcommissie van SSR, over de afgelopen dagen. Veldheer: “Dit jaar konden we dankzij een nieuwe vergunning het terras uitbreiden. Dat was echt nodig want het paste niet meer.” Dit jaar passen er ruim 550 studenten op het terras. In de sociëteit passen er vijfhonderd. We zien de rij aan de overkant en Baltussen zegt: “We zitten nu al vol en het is pas 23:00 uur. Eigenlijk zijn er te weinig studentenfeesten voor het groeiende aantal studenten.”

ssr eurekaweek 2019 foto amber leijen (11)
Beeld door: Amber Leijen

23:15 uur – We mogen via de artiesteningang naar binnen. De reguliere ingang is simpelweg te druk. Af en toe loopt er iemand naar buiten en kan er een nieuwe student bij. Binnen dreunt de bass door je lichaam. Via het trappenhuis kun je vier verschillende verdiepingen bereiken: de feestzaal, een ruimte waar je vanaf het balkon neerkijkt op de feestzaal, eentje waar nieuwe leden zich kunnen inschrijven en helemaal bovenin is de zogeheten ‘braadlounge’.

De ‘braadlounge’ doet zijn naam eer aan: het is hier ontzettend heet. Met zweet op het voorhoofd zitten mensen aan lange tafels te drinken en te praten. Er is een klein barretje waar je bier kunt bestellen. We schuiven aan bij een groepje eerstejaars. “Ik denk dat we zeker vrienden zijn geworden in de afgelopen dagen”, zegt Demi (18). Daniek (18) bevestigt: “Als je niet uit Rotterdam komt is dat heel fijn. Het was wel even een cultuurshock voor mij.” Daniek komt uit Kampen en daar drinken ze bijvoorbeeld andere drankjes dan hier. “Ik drink graag Berenburg met ijsthee en dat kennen ze hier blijkbaar niet”, zegt ze lachend tegen haar groepsgenoten. Ineens wordt er keihard gejoeld. Een pizzabezorger komt met een grote stapel pizza’s de braadlounge binnen.

ssr eurekaweek 2019 foto amber leijen (9)
Beeld door: Amber Leijen

00:30 uur – De hitte en vloeibare versnaperingen eisen hun tol. Een eerstejaars leegt haar maaginhoud over de vloer van de braadlounge (en de arm van haar buurvrouw). Gelukkig wordt ze direct opgevangen door iemand van de Eurekaweekcommissie van de vereniging. “Het is ook zwaar, al die lange dagen. Het werd haar allemaal een beetje te veel”, zegt hij. Wij gaan buiten even afkoelen en zien dat de rij inmiddels een stuk korter is. Terwijl onze fotograaf de rij vastlegt, roept een jongen: “Ik lach alleen als ik naar binnen mag.” Maar dat interesseert de beveiliging natuurlijk niks.

We zien de mannen van de Partysquad arriveren, ze schudden een paar SSR-leden de hand: de afgelopen jaren was het duo vaste prik tijdens de Eurekaweek. We besluiten om ook maar weer de massa in te duiken. In het trappenhuis worden we begroet door Lars, een eerstejaars die we eerder deze week bij RSG leerden kennen. Toen vertelde hij al dat hij van plan was om lid te worden van SSR: “Ik heb me net ingeschreven”, roept hij blij en hij gaat de feestzaal in.

ssr eurekaweek 2019 foto amber leijen (4)
Beeld door: Amber Leijen

01:15 uur – De Partysquad begint en iedereen gaat los. Van Get busy van Sean Paul tot JA! van Bizzey, er wordt hard meegezongen. We proberen op allerlei manieren naar voren te komen maar de mensenmassa is een ondoordringbare muur geworden. Gelukkig mogen we even backstage voor een dansje. De mannen van de Partysquad springen en het publiek springt even hard mee.

Een uurtje later vinden we het mooi geweest. De beveiliger wenst ons vrolijk een prettige avond. Die anti-katerpilletjes die SSR vanmiddag uitdeelde op het terras zullen wel van pas komen.