Een uniek onderdeel van Het Park in Rotterdam is het Space Needle-achtige bouwwerk de Euromast, die bezoekers een perfect panoramisch uitzicht over de stad biedt. Vanaf het 185 meter hoge uitkijkpunt zie je alle belangrijke bezienswaardigheden van Rotterdam, zoals de Markthal en de Erasmusbrug, en in de verte kun je zelfs de buursteden Delft en Den Haag zien liggen.

Waarom viel je keus op Nederland en Rotterdam?

“Toen ik op een internationale school in Düsseldorf eindexamen had gedaan, wist ik dat ik een Engelstalige studie wilde gaan doen. Omdat Nederland dichtbij was, besloot ik me in te schrijven bij RSM. Dat ik voor Nederland koos, en met name voor Rotterdam, was omdat ik fantastische dingen over de stad had gehoord en ik had de stad ook al eens bezocht. Wat ik vooral leuk vind aan Rotterdam is dat het niet als een traditionele Nederlandse stad aanvoelt en dat er een heel jeugdige sfeer heerst. Jeugdig in de zin dat er veel studenten zijn en evenementen voor studenten, en er zijn ook veel startups. En ’s avonds zie je er veel jonge mensen op straat. De architectuur is vrij recent. Je hebt hier niet de traditionele oude Nederlandse architectuur die je in andere steden ziet – ik weet bijvoorbeeld zo goed als zeker dat Rotterdam de enige stad is met zo’n toren als deze.

De universiteit was ook een belangrijke factor. In het Verenigd Koninkrijk heb je goede universiteiten, maar die zijn nogal duur, dus was Nederland een heel goed alternatief.”

Had je ooit het gevoel dat de taal een probleem was?

“Aangezien ik Duits en Engels spreek, is het voor mij niet zo moeilijk om Nederlands te begrijpen, en soms probeer ik een beetje Nederlands te praten met de lokale bevolking. Taal is helemaal geen probleem; iedereen spreekt Engels – van de oudere generaties tot de jongere kinderen.”

Kon je eenvoudig Nederlandse vrienden maken?

“Nou, eerlijk gezegd heb ik niet zoveel Nederlandse vrienden. Ik kan niet zeggen dat ik hier volledig geïntegreerd ben, maar ik vind wel dat Nederlanders vriendelijk zijn. Mijn eerste indruk was dat ze te direct waren. In het begin stoorde ik me daaraan. Of nee, nu ik er over nadenk, was dat niet zo. In het begin was ik me er niet bewust van dat de mensen hier zo direct zijn, maar na een tijdje raakte ik eraan gewend. Op een gegeven moment stelde ik mezelf ook directer op tegenover anderen.

Nederlanders blijven vaak binnen hun eigen Nederlandse kringetje, zodat ik tijdens mijn studie niet echt veel Nederlanders heb ontmoet. Ik denk dat dat normaal is. Mensen voelen zich nu eenmaal meer aangetrokken tot mensen bij wie ze zich op hun gemak voelen. In het begin sprak ik vooral met mensen van mijn eigen nationaliteit of met andere internationale studenten.”

Wat doe je in je vrije tijd in Rotterdam?

“In mijn vrije tijd ga ik graag met vrienden naar het park of ergens iets drinken. Rotterdam heeft een leuk nachtleven, maar het is beperkt als je het vergelijkt met steden als Amsterdam, die meer variatie bieden. Amsterdam is gewoon wat chaotischer – al is het maandag, in Amsterdam zie je ’s nachts altijd een hoop mensen op straat.

Tijdens de zomer zijn er een hoop muziekfestivals in Nederland en daar ben ik gek op. Ik ben pas naar het Lente Kabinet Festival geweest. Dat was in een klein bos. Er valt in Nederland een heleboel muziek te ontdekken, in bijna alle genres.”

Wat vind je vooral goed aan de stad en aan Nederland?

“Wat ik het leukst vind van Rotterdam is dat het een grote stad is die niet zo groot aanvoelt. Je kunt heel gemakkelijk je weg vinden in de stad en je kan ook heel eenvoudig in andere steden zoals Den Haag of Amsterdam komen. Met de trein ben je binnen een uur in een andere stad waardoor je in het weekend heel gemakkelijk kunt reizen. Ik ga graag naar Utrecht. De stad oogt heel oud vanwege de architectuur en er zijn heel leuke plekjes waar je langs de grachten kunt zitten.

Ik ga ook graag naar Giethoorn. Dat is een heel schattig plaatsje. Het ziet eruit alsof het zo afkomstig is uit het sprookje van Sneeuwwitje.”

Wat vind je van het eten hier?

“Ik ben niet zo’n fan van Nederlands eten. Ik hou ook niet zo van die gefrituurde snacks – dat is allemaal zo basic. Eigenlijk is Nederlands eten vooral ‘efficiënt’. Ik bedoel, Nederlandse broodjes en dipsausjes zijn gemakkelijk mee te nemen en sommige dingen, zoals bitterballen, worden gemaakt van restjes. Je kunt bepaalde gerechten in Rotterdam wel goed eten, ramen, bijvoorbeeld, maar over het algemeen valt er op dat vlak nog wel wat te verbeteren.”

Als we weer onder aan de Euromast staan, vertelt Anabel dat ze heel tevreden is met het verloop van haar studie – ze is net klaar met haar driejarige bachelor en begint in september met haar master. “Ik blijf nog een jaar in Rotterdam voor mijn masteropleiding Marketing bij RSM. Al met al ben ik blij dat ik nog een jaar hier in de stad blijf. Nederland en Rotterdam vervelen nooit. Na mijn masteropleiding zie ik wel waar ik heen ga.”

IMG_2092

Meer internationals die toeristische plekken bezoeken

‘Nederlanders zijn op een vreemde manier opener en oprechter’

Hoe wennen internationale studenten aan de Nederlandse cultuur en hoe maak je nieuwe…