De Nederlandse cultuur

IMG_2081

De twintig jaar oude IBA-student Helena Aires de Campos verhuisde in september 2018 naar Rotterdam. Vandaag bezochten we een typisch Nederlandse plek, namelijk de Nieuwe Kerk in Delft (hier worden de leden van het Koninklijk Huis na hun overlijden begraven). Helena komt uit Portugal, een land met veel kerken. Ze vertelde hoe anders de architectuur van de Nieuwe Kerk was vergeleken met de kerken in Zuid-Europa en dat ze de grootse glas-in-loodramen mooi vindt.

Toen Helena naar Rotterdam verhuisde, kwam ze in een volledig andere cultuur terecht. “Ik hou van de cultuur van Lissabon, maar aan de andere kant vind ik de Nederlandse cultuur ook wat hebben. Nederlanders zijn op een vreemde manier opener en oprechter. Ze vertellen de waarheid en doen zich niet anders voor dan ze zijn. Het is ook helemaal prima als je geen Nederlands spreekt. In Portugal zou het als een belediging worden gezien dat je geen Portugees spreekt, omdat je niet je best doet om te integreren. Hier vindt niemand dat erg en is iedereen nog steeds aardig.” Helena vindt aspecten van beide culturen geruststellend. “Zelfs al kom je uit een bepaalde cultuur, betekent dat niet dat die cultuur het beste bij je past.”

Het Nederlandse eten is iets waar Helena even aan moest wennen. Ze houdt van de Nederlandse keuken, maar vindt die ook verwarrend. “Ik ben gek op bitterballen. Ik heb er al zo veel gegeten. Oliebollen zijn ook heel lekker. Ik ben tijdens de feestdagen echt veel aangekomen,” lacht ze. “Maar waar ik van in de war raak zijn ijsthee met prik en hagelslag. Ik had nog nooit van ijsthee met prik gehoord voordat ik hiernaartoe verhuisde en hagelslag vind ik echt raar. Wie heeft dat bedacht?”

Nieuwe vrienden maken

Hoewel Helena niet naar de introductiedagen van de universiteit ging, heeft ze veel nieuwe vrienden gemaakt in Rotterdam. Volgens haar heeft social media daarbij geholpen. “In plaats van dat ik naar het eerstejaarsweekend ging, plaatste ik een bericht in de IBA WhatsApp-groep om te vragen of iemand met me wilde afspreken. Ik heb samen met een paar andere studenten die niet naar het eerstejaarsweekend gingen, het centrum van Rotterdam verkend.”

Afgezien van Rotterdam heeft Helena nog niet zo veel van Nederland gezien. “Ik ben alleen naar Amsterdam gegaan toen mijn familie me kwam opzoeken, niet omdat ik zelf Nederland wilde zien.” Daarom kon ik haar wat vertellen over de geschiedenis van de koninklijke familie toen we een bezoek aan de Nieuwe Kerk brachten, terwijl zij dingen over de architectuur van de kerk opmerkte. Een goede match voor een middagje Delft.

IMG_2074

Hoewel Helena veel nieuwe vrienden heeft gemaakt, zijn weinig van hen Nederlands. “Het is niet zo dat ik Nederlanders niet leuk vind, maar meer dat het moeilijk is contact te leggen met groepen Nederlanders. Wanneer er geen anderen bij zijn, spreken ze natuurlijk Nederlands, terwijl ik met mijn internationale vrienden altijd Engels praat. Afgezien van het Nederlandse weer vind ik alles aan Nederland geweldig.”

Helena kan studeren in Rotterdam zeker aanraden aan andere internationale studenten. “Rotterdam is een leuke stad voor studenten en de universiteit helpt je nieuwe vrienden te maken, bijvoorbeeld via het mentorprogramma. Tot nu toe is dit een van de beste jaren van mijn leven. Ik kom steeds weer nieuwe plekken en open, interessante en intelligente mensen tegen. Rotterdam is echt een fijne plek om te wonen.”