Waarom richten studenten een eigen bedrijf op? En hoe zetten ze hun bedrijfsideeën om in realiteit? In deze serie vertellen studentondernemers over het prille begin van hun start-ups. In deze aflevering: ondernemer Jarell Habets zag een kans in de Rotterdamse haven en concurreert nu met DHL.

“Het was een hele traditionele, on-sexy industrie”, vertelt Jarell Habets. Tijdens een stage bij zo’n expediteur zag hij het met eigen ogen. “E-mails zijn statisch, als je ze hebt verstuurd, is de informatie al niet meer up-to-date. Bovendien kon ik de klant niet beloven dat we een betere service leverden dan de concurrent. Als iemand van customer service zijn e-mail namelijk niet checkte, zou de klant haar informatie niet krijgen.” Per container werden gemiddeld veertig mailtjes over en weer verstuurd, en voor iedere aanvraag werden weer dezelfde vragen gesteld. “Als je zo duizenden containers moet managen, hou je elkaar lekker bezig”, aldus Jarell.

Graciëlla van Hamersveld

Lees meer

‘Ik zie mijn start-up eigenlijk als een grote intellectuele puzzel’

Waarom beginnen studenten een bedrijf? En hoe zet je een idee om in de praktijk? In deze…

Hij zag zijn kans schoon en richtte na zijn master Finance and Investments aan de EUR het bedrijf Shypple op, dat het proces automatiseerde tot een digitaal platform waarop je je container kan volgen alsof het een Bol.com-bestelling is. “We zijn een soort reisbureau voor intercontinentaal vrachtverkeer. Als toerist kun je via Expedia makkelijk je reis boeken: zowel je vliegtuigstoel als het hotel en de transfer van het vliegveld. Wij doen dat voor bedrijven, maar regelen dan de zeevrachtdienst, de douane-afhandeling, en het transport vanaf de haven”, legt Jarell uit.

Het idee had hij, maar de technische kennis voor de ontwikkeling van zo’n product nog niet: “Ik heb gewoon PowerPoint en Excel erbij gepakt.” Uiteindelijk heeft een softwareontwikkelingsbureau het professioneler aangepakt. “Ja, het product ziet er nu ook compleet anders uit dan ik het toen had geschetst”, lacht Jarell.

Energie uit competitie

Toch is die spontante en praktische aanpak de doorslaggevende factor geweest voor het succes van Shypple en Jarell als ondernemer. “Als ik ergens een kans zie die niet wordt benut, denk ik altijd: wat bezielt deze mensen, waarom doen ze het niet anders?” Denken dat jij weet hoe het beter kan, daar is een beetje naïviteit en misschien wel wat arrogantie voor nodig. “Als het je dan eenmaal lukt om het slimmer te doen, ben je aan het winnen van je tegenstander. Daar haal ik de meeste energie uit: het competitieve voordeel dat ontstaat in het gat tussen hoe het kan zijn en hoe het nu is.”

Dat hij ondernemer zou worden, was voor Jarell ook geen grote verrassing. Tijdens een andere stage waarbij hij verschillende ondernemers ondersteunde bij het ontwikkelen van hun bedrijf, werd zijn vermoeden bevestigd. “Ik merkte dat ik heel graag creatieve dingen wilde doen, in plaats van hele correcte of gefundeerde ideeën wilde aandragen aan een ondernemer. Toen heb ik bedacht: volgens mij ben ik dan die ondernemer.”

Jarell Habets van Shypple
Beeld door: Sanne van der Most

Volgens hem is, naast creativiteit, doorzettingsvermogen de belangrijkste eigenschap voor een geslaagde ondernemer. “Ik heb wel tien keer gedacht: ik stop ermee. Als de volgende salarisronde spannend werd bijvoorbeeld, en ik me bewust werd van de verantwoordelijkheid die ik had voor mijn werknemers”, vertelt Jarell. Maar zijn grootste uitdaging ligt volgens Jarell juist buiten de werkvloer. “Ik heb zo veel moeite gehad om af en toe niet bezig te zijn met mijn bedrijf, om normale alledaagse dingen te doen. Boodschappen doen of koken heeft voor mij lange tijd als tijdsverspilling gevoeld. Nu begrijp ik dat deze moment een essentieel onderdeel zijn van een soort ontspanning, maar daar heb ik even voor nodig gehad.”

Lees meer

Deze rechtenalumnus runt nu met zijn beste vriend een bierbrouwerij

In deel 3 van onze serie over start-ups van studenten: hoe begin je als student je eigen…

Jarell’s toewijding aan het ondernemen is hem nu overduidelijk. “Om door te kunnen zetten moet je een grote passie hebben voor de industrie of het bouwen van een bedrijf. Voor mij is dat laatste de interessantste uitdaging.” Al is hij nu actief in de logistiek, voor Jarell had zijn kans dus ook compleet ergens anders kunnen liggen. “Als dit ooit ten einde loopt om wat voor reden dan ook, ga ik ook weer een bedrijf opstarten.”

Voorlopig is Shypple een doorslaand succes: het bedrijf werd in februari Sprout’s Startup van het Jaar, heeft inmiddels vaste medewerkers, en groeit nog steeds ontzettend hard. “Gedurende de dag sta je hier eigenlijk helemaal niet bij stil, en denk je alleen maar over hoe veel meer er nog in had gezeten of waar we nog naartoe moeten. Succes is eigenlijk relatief: op het moment dat je het hebt bereikt volgens de maatstaven van je vroegere zelf, ben je alweer bezig met wat het volgende succes inhoudt voor je huidige zelf”, vertelt Jarell. “Maar als ik foto’s zie van 2 jaar geleden en na mijn werkdag langs 40 lege bureau’s loop, kan ik ook echt wel genieten.”

Studeren of ondernemen?

Al tijdens zijn studie had Jarell al wat geproefd van het ondernemerschap, door zowel een marketing bureau te beginnen als een bedrijf in slimme voedseloplossingen. Het eerste bedrijf bleek echter niet schaalbaar genoeg, en bij de tweede merkte Jarell dat hij de nodige kennis over voedsel en productie niet snel genoeg te pakken kreeg. Met beide is hij dus uiteindelijk gestopt omdat hij erachter kwam dat hij het niet beter of slimmer kon dan anderen: “Ik moet er wel mee kunnen winnen, dat is de uitdaging.” Jarell concludeert dat zijn studie hem vooral het zelfvertrouwen heeft gegeven om zulke avonturen aan te gaan. “Naast het idee dat je capabel genoeg bent, heb je ook een soort vangnet: als dit niet lukt, kan ik altijd nog werken.”

Of hij ooit spijt van zijn keuze heeft gehad voor het avontuurlijke ondernemerschap? “Misschien een beetje in het begin. Meteen na hun studie verdienden mijn vrienden al veel geld. Ik woonde nog steeds bij mijn ouders, en zij reden allemaal mooie leaseauto’s. Maar toch zou ik het geen spijt noemen; want ik wist dat ik daar alsnog voor zou kunnen kiezen.”

Dat is dan ook zijn advies aan huidige studenten die eraan denken om ondernemer te worden. “Je hebt helemaal niks te verliezen, en je moet je vooral niks aantrekken van mensen die andere keuzes maken. In het begin van je bedrijf denk je misschien: ik ga dit stiekem doen, en aan niemand vertellen. Straks ben ik die jongen met zijn grote dromen en zijn grote mond en lukt het niet.” Daar moet je schijt aan hebben, zegt Jarell. “Of het nou wel of niet lukt, voor mensen die een eerlijke poging doen is er altijd respect.” En als je een studie hebt om op terug te vallen, concludeert hij, komt het uiteindelijk altijd wel goed.

eva-aarts-start-up-waterweg-Sanne-van-der-Most

Lees meer

De baggertegels van Eva: ‘Je moet erop vertrouwen dat je een goed idee hebt’

Eva Aarts is medeoprichtster van Waterweg, een start-up die ernaar streeft om deel uit te…