De studenten wonnen vorige maand al de Erasmus University Challenge. Dat leverde hen 6000 euro op en een ticket naar deze Stage Two-wedstrijd in Berlijn. Daar vielen ze dus opnieuw in de prijzen.

Privacy-first

Het idee achter OASYS NOW is een variant op het al bestaande individueel DNA-onderzoek, bedoeld voor bijvoorbeeld het achterhalen van je stamboom of het detecteren van genetische aandoeningen, maar dan met een privacy-first ontwerp.

Medeoprichter Sara Okhuijsen (Nanobiologie) ziet daar kansen. “In de Verenigde Staten is het normaal dat DNA-gegevens aan derden worden doorgegeven, zonder medeweten van de persoon van wie de gegevens zijn. Wij beveiligen de gegevens na de DNA-test en geven de controle terug aan de persoon, die kan beslissen wat er verder mee gebeurt, bijvoorbeeld bijdragen aan onderzoek naar ziekten als kanker en Alzheimer.”

Haar team is zondag uit Berlijn teruggekeerd. Het waren een paar slopende dagen, vertelt Sara over de telefoon. “Er deden meer dan veertig startups mee en wij waren onverwacht in de business-categorie ingedeeld. Maar daardoor vielen we als tech-startup wel op. Toch was het enorm spannend om te pitchen voor een reusachtige zaal vol investeerders.” Waar de Erasmus University Challenge uitsluitend bedoeld was voor EUR-studenten, namen bij Stage Two startups van vijftig Europese universiteiten het tegen elkaar op.

Goede reputatie

De jonge ondernemers zijn niet alleen blij met het geld, maar ook met van wie het komt. Prijsuitreiker Earlybird VC is één van de grootste durfkapitaalondernemingen van Europa en heeft een goede reputatie. Sara: “Waar we het prijzengeld van de EUR Challenge direct konden gebruiken voor het uitdelen van DNA-tests, is dit zo’n groot bedrag dat we het combineren met de eerste investeringsronde. Het feit dat Earlybird VC in ons idee gelooft, is ook overtuigend voor andere investeerders. Daar zijn we volop mee in gesprek, dus het is nu eigenlijk een kwestie van weloverwogen kiezen met wie je in zee gaat.”

Voor de startup is al die aandacht fijn, maar kan ze het nog met haar studie Nanobiologie combineren? “Ja hoor”, lacht Sara, “dat sluit juist enorm goed aan. De dingen die ik daar leer, kan ik direct toepassen bij OASYS NOW. Uiteindelijk is onze missie dat medische gegevens veilig worden opgeslagen en mensen eigenaar zijn van hun data. Dus wie weet: misschien kunnen we over een tijdje het Erasmus MC daarbij helpen.”

De finalisten van de Erasmus University Challenge

Lees meer

Ethische DNA-database en CO2-berekenaar vallen in de prijzen bij Erasmus University Challenge

Na maanden zwoegen mochten zeven groepjes (student)ondernemers donderdag hun ideeën…