De masterstudent Financiële Economie staat namelijk op nummer zeventien op de kandidatenlijst van deze nieuwe partij. Afgelopen weekend voerde hij campagne in acht steden. Samen met vijftig vrijwilligers reed hij in een grote campagnebus het land rond. “Ik krijg veel energie van al de drukte.”

Toeren door heel Nederland en met mensen in gesprek gaan over Europa doet Janssen graag. “In de eerste instantie lijkt het Europees Parlement heel ver weg voor veel mensen, maar als je begint te praten over de onderwerpen waar Europa mee bezig is, zoals klimaatverandering, migratie en databeveiliging, dan heeft iedereen eigenlijk een uitgesproken mening”, vertelt hij. “Dat levert altijd interessante discussies op.”

Jonge beweging

koenjanssen_01
Beeld door: Aysha Gasanova

Vorig jaar hoorde Janssen voor het eerst over Volt. “Ik las een artikel over de partij in de krant en voelde me aangesproken”, vertelt hij. “Het is opgericht door drie jonge mensen als een positief antwoord op opkomend populisme en nationalisme”, licht Janssen toe. Dat was precies wat hij zocht. “Nederlandse politici gebruiken Brussel veel te vaak als een makkelijke zondebok”, vervolgt hij. “Alsof alles wat misgaat de schuld van de EU is, maar als dingen goed gaan, dan doen wij dat zelf.”

Een politieke partij die actief is in meerdere landen in Europa zal volgens Janssen veel effectiever werken in het Europees Parlement. “Ik vind het heel gek dat het Europarlement alleen maar uit nationale partijen bestaat die heel losse coalities vormen terwijl ze eigenlijk totaal verschillende ideologieën en programma’s hebben”, vertelt Janssen. Hij is ervan overtuigd dat Europa grensoverschrijdende partijen nodig heeft om grensoverschrijdende problemen op te lossen. “Ons plan is dus om een Volt-fractie te vormen in het Parlement. Ook al komen de zetels uit verschillende landen, hebben wij als een partij één programma.”

Afstuderen

De laatste maanden stond zijn agenda volledig in het teken van de verkiezingen; zich verdiepen in het beleid en het partijprogramma, debatteren, flyeren, campagne voeren door het hele land. “Maar ik zorg er voor dat ik in de week nog leuke dingen doen, zoals uitgaan met vrienden, sporten, of naar festivals”, zegt hij.

Janssen heeft zijn studie even op een laag pitje gezet, “Ik maak me er totaal geen zorgen over”, zegt hij. “Ik heb alle vakken gehaald en die zijn hartstikke goed gegaan, dus waarschijnlijk kan ik cum laude afstuderen.” Hij is van plan om kort na de verkiezingen weer aan zijn scriptie te werken en in de zomer af te studeren. Dat moet ook, want op 1 juli begint hij al aan zijn nieuwe baan bij een investeringsmaatschappij. “Ik heb dus zes weken om mijn scriptie af te maken, maar het komt wel goed.”

Geen politieke ambitie

stemhulp-europese-verkiezingen

Lees meer

Jongerenkieswijzer helpt bij stemkeuze Europa

'Mogen bedrijven in de Europese Unie handelen met landen die mensenrechten schenden?…

Vóór zijn kandidaatschap had Janssen nog geen politieke ervaring. “Ik had zelfs nog nooit gedebatteerd”, vertelt hij met een lach. Hij begon bij Volt ook niet met de ambitie om in de kandidatenlijst te komen, maar puur uit ‘een noodzaak om te bewegen’. “Toen ze de lijst aan het vormen waren, vroegen ze of het iets voor mij was”, vertelt hij. Zijn vrienden en familie werden er in ieder geval enthousiast van. “Ze zeiden dat dat goed bij mij past en dat ik het gewoon moet doen.”

Volt Nederland beweert twee zetels te kunnen bemachtigen in het Europees Parlement bij de verkiezingen op 23 mei. Zelf weet Janssen ook dat hij, op nummer zeventien op de lijst, weinig kans maakt om naar Brussel te gaan. “Dat is geen punt. Wat ik persoonlijk heel belangrijk vind is dat onze generatie naar de stembus gaat”, zegt Janssen. “Het liefst natuurlijk met een stem op Volt, maar ga in ieder geval gewoon stemmen.”