Meer dan 100 studenten schreven zich in voor de editie van dit jaar afgelopen vrijdag op de ECE-campus. Deelnemende studenten moesten in slechts 24 uur met een ambitieus businessplan komen en hun idee pitchen. Daarmee maakten ze kans op een geldprijs van 1500 euro. De ideeën varieerden van initiatieven op het gebied van financiële technologie, mode en sport, tot onderwijs en duurzaamheid.

Waar te beginnen?

participants-24-hour-business-game-ece-students
Deelnemers bij de opening van de 24 hour business game Beeld door: ECE students

Gelukkig werden de deelnemers niet helemaal onvoorbereid in het diepe gegooid. Jouri Schoemaker, zelf een start-up-enthousiasteling en ondernemer, bereidde alle deelnemers voor met een inspirerend praatje over het creëren van ideeën. “Word verliefd op een probleem, niet op een oplossing. Overtuig de mensen in je omgeving dat je de moeite van het investeren waard bent”, waren de belangrijkste uitspraken die de aandacht trokken van het publiek in de grote zaal.

Vervolgens werden studenten gestimuleerd om mee te doen aan workshops, bijvoorbeeld over gegevensverzameling en operationele groei, om hun businessplan te ondersteunen en de uitvoerbaarheid ervan te vergroten. Met alle beschikbare informatie in handen verspreidden de studenten zich snel over de vier verdiepingen van de ECE-campus om ideeën te bespreken en in sommige gevallen hun teamleden voor het eerst te ontmoeten.

In de 24 uur daarna bereidden de deelnemers zich voor om hun lumineuze idee te pitchen bij een jury bestaande uit ondernemers en bestuurders van bedrijven als Shell, Accenture en ING. Slechts vier teams zouden de finale halen. Terwijl de klok doortikte, haastten de deelnemers zich om hun plan vorm te geven.

Onderwijsplatform

24-hour-business-game-lorenzo-sam-douwe-pietro-vigilanza
Lorenzo, Sam en Douwe brainstormen over hun idee Beeld door: Pietro Vigilanza

De meeste deelnemers ondervonden de stress die het met zich mee kan brengen om binnen 24 uur met een haalbaar businessplan te komen. IBA-studenten Douwe (20), Sam (21) en Lorenzo (22) waren bijvoorbeeld nog uren na het begin van het evenement aan het brainstormen.

Drie uur na de start van de uitdaging bespraken zij de mogelijkheid van een nieuw studentenplatform om het onderwijs mee te moderniseren. “Veel mensen maken gebruik van YouTube als studiestof of samenvatting, maar die opties worden niet geboden door het onderwijsinstituut zelf. Wij willen een platform ontwikkelen dat zich richt op onderwijs, zodat docenten inhoud kunnen plaatsen waar studenten meteen mee aan de slag kunnen”, legt Douwe aarzelend uit. “We willen dit platform specifiek aanbieden aan middelbare scholieren ter verbetering van het onderwijs.”

Slapeloos

24-hour-business-game-atif-pietro-vigilanza
Atif Beeld door: Pietro Vigilanza

Sommige deelnemers, zoals IBEB-student Atif (23), hadden al een paar maanden gewerkt aan een idee. Atif beschouwde zijn deelname aan het evenement als een mogelijkheid om zijn huidige businessplan voor het verkopen van designer-T-shirts te ontwikkelen, er feedback op te krijgen en het te verbeteren.

“Ik wil kwaliteits-T-shirts maken van gerecyclede stoffen. Ik ben al een aantal maanden met een zakelijke partner bezig met dit idee, dus in deze 24 uur kan ik mijn idee simpelweg op doek zetten en presenteren. Ik denk niet dat ik de hele nacht doorwerk, want ik ben deze maand aan het vasten voor de ramadan en denk niet dat mijn lichaam dat volhoudt.”

Volledig werkende e-scooter

24-hour-business-game-escooter-pietro-vigilanza
Max, Hoang en Chingiskhan met hun e-scooter Beeld door: Pietro Vigilanza

Drie studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen waren dapper genoeg om een volledig werkend prototype van de e-scooter mee te nemen voor hun zakelijke idee: Scoot It. Bedrijfskundestudenten Max (22) en Chingiskhan (22) probeerden samen met industrieel ontwerper Hoang (23) tijdens het evenement een stap verder te komen met hun concept.

“Ons idee is om een e-scooter-oplossing te bieden die bedrijven efficiënter maakt door werknemers een eenvoudiger vervoermiddel te geven rond magazijnen en kantoren. Uiteindelijk willen we de Nederlandse transportinfrastructuur in steden verbeteren door een duurzaam en leuk alternatief te bieden”, legt Max enthousiast uit.

De pitch

Zaterdagochtend waren overal in de presentatiezaal deelnemers met vermoeide ogen en blikjes energiedrank getuige van de pitch van de vier verkozen finalisten, waarin ze hun grote idee zouden presenteren aan acht juryleden en aan alle overige deelnemers van het evenement. Uiteindelijk wonnen tweedejaars IBA-studenten Tamás (20), Eva (20), Ilya (21), Maxime (20), Arnaud (21) en Sebastian (21) de presentatiewedstrijd met hun pitch voor de ‘T-Box’: een idee om universiteitscampussen radicaal te veranderen met gerecyclede kunststof voedseldozen waarin eten langer en efficiënter kan worden bewaard.

Het team was de hele nacht bezig geweest met het bijschaven van hun idee en het voorbereiden van de presentatie. Toen de eerste euforie van het winnen was weggeëbd, vertelde Sebastian: “Het team had pas om negen uur gisteravond een specifiek idee en actieplan voor de pitch. Terwijl Eva, die ons idee aan de jury zou presenteren, twee uurtjes kon slapen, bleef de rest van ons het hele evenement wakker. We kijken met erg veel plezier terug op deze ervaring.”

Ilya vertelde ook dat hij zichzelf voor het evenement niet als ondernemer zag. Maar nu ze zelf een businessplan hebben ontwikkeld, is hij zeker geïnteresseerd in het ondernemerschap: “We vonden het geweldig toen iemand tijdens het evenement naar ons toekwam en interesse toonde in ons idee. Nadat we ons idee uitgebreider met hem hadden besproken, hebben we een afspraak gemaakt voor volgende week. Maar wat er ook uit die bijeenkomst komt: ons team staat achter het idee en we willen het zeker realiseren. De geldprijs kan ons zeker een goede boost geven.”