Het regent en waait op het industrieterrein Coenecoop in Waddinxveen op zo’n drie kwartier van Rotterdam. Eigenaar Aad Verboom van Beaufair verwelkomt ons bij de deur. Zijn bedrijf verzorgt doorgaans de grotere stands van de studieverenigingen van de Erasmus Universiteit. Hij neemt ons gelijk mee naar de eerste verdieping, waar hij nog brainstormt met een farmaceutisch bedrijf. “Meestal hoef ik er niet bij te zitten tijdens zo’n discussie, maar deze is wel belangrijk”, vertelt Verboom. “Voor een beurs willen zij een stand met een bijbehorende app en ik moet zeker weten dat alles werkt.”

250A6069-2
Aad Verboom (links) brainstormt met een farmaceutisch bedrijf Beeld door: Aysha Gasanova

De eerste verdieping is de showroom van het bedrijf. Het oogt druk met stands, presentatiewanden, balies en roll banners in verschillende kleuren en maten. Hier stelt Beaufair voorbeelden van hun producten tentoon. Aan de ene kant heb je een wit-met-roze stand, compleet met een hoge witte tafel en stoelen in retro-stijl. Aan de andere kant staat een groot lichtdoek waarop screenshots van TV-programma’s te zien zijn. Ook kleine lichtboxen, waarvan twee met foto’s van de Markthal erop, zijn hier te vinden. In het midden van de ruimte staat een lange vergadertafel waar Verboom het rendez-vous aan het afronden is. “Tot snel, hé”, neemt hij met een stevige handdruk en een lach afscheid van de klant.

Opnieuw te gebruiken

Verboom leidt ons vervolgens rond in zijn bedrijf. Op de begane grond bevindt zich de workshop oftewel de werkplek waar ze de stands bouwen. Het bedrijf verzorgt jaarlijks meer dan 150 grote stands voor allerlei beurzen wereldwijd en hier is where the magic happens. “Het hangt natuurlijk van het ontwerp en de maat af”, legt hij uit. “Maar meestal bouwen wij hier de basis van de stand en dan maken wij het helemaal af op de locatie.”

250A6164-2
Collega Mark aan het werk Beeld door: Aysha Gasanova

Achter de lange werktafel timmert collega Mark in zijn eentje een stand in elkaar. “De andere collega’s zitten nu in Zeeland voor een beurs”, vertelt hij. Op zijn werktafel ligt allerlei gereedschap: een elektrische zaag, boor- en schuurmachine, een rolmaat. Mark pakt een schroevendraaier om een scharnier vast te zetten op een plank. Rustig werkt hij verder met de stem van een zingende Lady Gaga uit de radio.

In de opslagruimte van het bedrijf reiken stellingkasten metershoog tot aan het plafond, gevuld met planken, frames, pijpen, triplex en allerlei andere bouwmaterialen. “Hiermee bouwen we diverse stands en achterwanden voor de komende Masterdag aan de EUR”, vertelt Verboom terwijl hij een lang frame pakt van een stellingkast.

Bij het bouwen van de stands gebruikt Beaufair wat Verboom ‘een modulair systeem’ noemt. “De basisstand bestaat uit een systeem dat steeds opnieuw te gebruiken is – je kan het vergelijken met legoblokken. Door steeds een andere opstelling te kiezen kan de stand per evenement aan de behoeften aangepast worden”, licht hij toe. De basisframes kunnen makkelijk tot vijftien jaar meegaan. Het is dus duurzaam, maar ook goedkoper. “Zo kunnen wij een voordeel aanbieden aan de klanten.”

In 1993 begon Verboom een bedrijf dat alle vormen van mobiele presentatie verkocht, zoals een balie en opklapbare wandjes. “Toen vroeg iemand of hij het ook kon huren omdat hij geen opslagruimte had”, vertelt hij. Geleidelijk kwamen klanten ook met vragen of Verboom een stand voor ze kon bouwen. Tegenwoordig zijn het bouwen en verhuren de hoofdtaak geworden.

Prettig samenwerken

250A60981
Aad Verboom in zijn showroom

Al vijftien jaar verzorgt Beaufair stands op de Erasmus Universiteit. “Toen kwamen studenten van SVIIB langs op een donderdagmiddag en ze moesten al een stand hebben op vrijdag”, vertelt Verboom over zijn eerste kennismaking met de universiteit. Het lukte om de stand te bouwen binnen 24 uur. “Toen de stand er was, benaderde iemand van toenmalige faculteit Bedrijfskunde ons en zo zijn we aan de slag gegaan voor de faculteit.” Door de jaren heen zijn steeds meer faculteiten en studentenverenigingen erbij gekomen als klanten. De STAR Management Week, Erasmus Recruitment Days en EFR Business Week zijn onder andere vaste klanten van Beaufair.

Bij een kopje thee in het kantoor naast de opslagruimte vertelt Verboom waarom hij zo graag met studenten werkt: “De mensen met wie wij samenwerken zijn praktisch ingesteld; zo lossen we problemen altijd heel makkelijk op. Studentenverenigingen zijn heel anders dan bedrijven, er is veel meer ruimte voor overleg en experimenten.”

De leukste stand die hij heeft gemaakt voor de EUR? “Mijn favoriet is de stand voor de Management Week in 2018. Wij hebben een stand gebouwd helemaal in de stijl van Banksy. Die had een beton-look met grote pijpen en planken. Het was een echt leuke stand om te bouwen.”